Perustiedot

Nimi: Sinevan Brontide
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 10.03.2018 (9v)
Säkäkorkeus: 168cm
Väri: Punarautias
Koulutus: Grand Prix
Omistaja: VRL-05265
Kasvattaja: Daniel Susineva (VRL-05265)
VH18-031-0162 | PKK2667

Kuvagalleria

Arvonimet

KTK-II 2018
Finest 2019
VIP MVA 2019

Ominaisuuspisteet

Hevonen on porrastetuissa tasolla 11/10 (KRJ). Katso statistiikka.
KRJ: 6687.52p
Tahti ja irtonaisuus: 3601.25 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3086.27 p.

Näyttelyt

Rakenneluokat
22.06.2018 tuom. Anne, EO-sert
01.07.2018 tuom. Tiia, EO-sert
25.08.2018 tuom. Elisa, EO-sert
29.08.2018 tuom. Anne, EO-sert
30.09.2018 tuom. Tiia, EO-sert
15.10.2018, tuom. aksu, KTK-sert BIS5

Sinevan Brontide

VIP MVA Fn, KTK-II

Historia
Sinevan Brontide oli syntyessään aika roikale orivarsaksi. Vankka ja ryhdikäs varsa osoitti nopeasti rohkean ja voimakastahtoisen luonteensa. Se ei ole koskaan arastellut oikeastaan mitään, vaan irtaantunut sangen ennakkoluulottomasti emänsä rinnalta tutkimaan uusia asioita ja muodostamaan niistä mielipiteitä. Rontti tehtiin ammattiratsastajan omaksi kilpahevoseksi, eikä yhdistelmää päätettäessä juuri kannettu huolta siitä, sopisiko varsa kenties harrastelijan käsiin. Rontti ei totisesti sovellu harrastelijan käsiin: sillä on isänsä ego ja ripaus emänsä herkkyyttä sekä rutkasti molemmilta perittyä omanarvontuntoa. Ehkä on oikein sanoa, että Daniel sai sitä mitä tilasi astuttaessaan Valine Almen Bavarigniksella. Laadukkaan, mutta lohikäärmemäisen kouluratsun. Rontti asuu synnyinkodissaan ja opettaa päivä päivältä ihmisilleen, kuinka Hänen Korkeuttaan kuuluu kohdella.

Luonnekuvaus
Ronttihan siitä sitten tuli, Brontidesta, eikä ihan turhaan. Orilla on omaa tahtoa ja lukuisia mielipiteitä kaikenlaisista asioista. Ihan yhtä karjas se ei ole kuin isänsä, mutta samaa lujuutta siinä silti on. Rontin elekielessä on jotakin arvokasta, kun se tarkkailee ympäristöään. Se ihan totta tarkkailee: tallissa liikkuvien ihmisten on melkein mahdotonta olla tuntematta orin tiivistä katsetta, ja sen korvat noteeraavat jokaisen ympäristön äänen. Valppaudestaan huolimatta Rontti ei ole lainkaan säikky. Se kai vain haluaa pysytellä tilanteen tasalla, mutta niin kauan kun missään ei näy verenhimoisia suurpetoja, Rontti pysyy hätkähtämättömästi omana itsevarmana itsenään. Ori on kohtalaisen helppohoitoinen, mutta omassa seurassaan parhaiten viihtyvä, ja varoittelee kyllä liiaksi lääppimään äityviä hoivaajia nurjalla naamalla.

Ronttia ei kuljetella paikasta toiseen pelkässä riimussa ja naru löysällä, sillä vaikka se tallissa hoidettaessa onkin asiallinen, se sähköistyy ulos ja etenkin vieraisiin paikkoihin siirryttäessä. Ryhdikäs, kaulansa korkealla kantava hevonen ei sentään retuuta taluttelijoitaan pitkin pihamaita miten sattuu huvittamaan, mutta parempi katsoa kuin katua. Krhm, onhan orin isäkin - valitettavasti - tunnettu siitä yhdestä tempauksesta, jonka seurauksena syntyi - onneksi edes hieno - vahinkovarsa. Sitä riskiä ei Rontin kanssa oteta.

Ratsuna Rontti on juuri sellainen kuin voi kuvitella kovatahtoisen mutta ammattimaisesti koulutetun sukuhevosen olevan. Sillä on hyvää svengiä liikkeissään, se osaa vaikeimmatkin tehtävät ja sitten joskus se nyt vaan vaatii houkuttelua ryhtyäkseen aitoon yhteistyöhön ratsastajan kanssa. Parhaimmillaan ja rennoimmillaan Rontti esittää vaivattomia kouluohjelmia, joissa sen työskentely on kellontarkkaa ja näyttää helpolta kuin popkornin syönti. Haastavimmillaan se on ahtaissa ja runsasratsukkoisissa verryttelytiloissa, joissa se saattaa käyttäytyä kireästi muiden hevosten rikkoessa sen omaa tilaa. Iän myötä on kuitenkin tainnut käydä joko niin, että sen pröystäilytarve on hieman vähentynyt, tai niin, että keskittymiskyky on parantunut, sillä vähitellen siitä on tullut tyynempi ja miellyttävämpi kisaratsu.

Sukutiedot

i. Bavarignis
KRJ-II, YLA1
VIP MVA Fn, KTK-II
PP-MVA, PKK-V
fwb mrt 171cm
VH-tunnus
ii. Baron
evm | hann trt 173cm
iii. Bernhard
evm | hann mrt 169cm
iie. Ivorina
evm | hann m 164cm
ie. Mariquil
evm | fwb trn 170cm
iei. Momento
evm | fwb mrn 168cm
iee. Marissa
evm | fwb prt 168cm
e. Valine Alme
KRJ-I, YLA2
PP MVA, PKK-V
fwb rnvkko 167cm
VH-tunnus
ei. Unknown Calypso
evm | fwb rn 167cm
eii. Sieghild Radjah
evm | holst m 166cm
eie. Dolly Parton
evm | dwb vrn 170cm
ee. Blonde Bud
evm | old vko 164cm
eei. Gold Seeker
evm | old crem 167cm
eee. Shady Teed
evm | old tprt 168cm

Jälkeläiset

fwb-o. Sinevan Bavardi, e. Sinevan Clarinora

Päiväkirja ja valmennukset

Aamun sarastaessa, 10.03.2018 kirjoittanut omistaja

Valma oli suoriutunut varsomisestaan ammattilaisen ottein. Danielille se oli helpotus; kokemattomana kasvattajana hän oli nähnyt etukäteen painajaisia pieleen menevistä varsomisista ja menetetyistä varsoista. Niinpä hän oli kytännyt viimeiset yöt kameraa ja nukkunut hävyttömän vähän pelätessään, että joko Valma tai Assi alkaisi varsoa ja asiat menisivät kamalalla tavalla pieleen.

Suuren karsinan suojissa ruunivoikko emä otti honkkelin ja pitkäkoipisen pienen orivarsan hoitoonsa yhtä varmoin ottein kuin oli hoitanut koko varsomistapahtuman. Siinä ei ihmistä kaivattu, Daniel totesi. Valma mulkoili häntä sen näköisenä, ettei totisesti halunnut minkään häiritsevän sitä varsanhoitopuuhissa.

Koska rautiaalla orivarsalla ja sen emällä oli kaikki hyvin, Daniel vetäytyi syrjään. Teki mieli jäädä tuijottamaan varsaa, mutta mitä hyötyä siitä olisi ollut? Päivän työtkin piti hoitaa.

Aivan ensimmäisenä Daniel suuntasi Paavon luo. Sen treeniohjelmassa olisi ollut pitkä maastolenkki, mutta reitit olivat niin jäiset, että olisi parempi pitäytyä turvallisemmilla pohjilla. Isoa, irroittelevaa laukkaa maneesissa ja ehkä kavaletteja mielenvirkistykseksi, Daniel päätti harjatessaan maksanrautiaan selkää. Orilla ei ollut kaiketi aavistustakaan, että vain tovi sitten talliin oli syntynyt sen jälkeläinen.

Iltatallissa, 11.05.2018 kirjoittanut omistaja

Daniel Susineva saattoi olla multimiljonääri, mutta hän tahtoi yhä tehdä tallissaan niin paljon itse kuin saattoi. Mies olisi voinut täyttää päivänsä kouluratsastuksella ja jättää tallityöt työntekijöilleen, mutta ei se olisi tuntunut oikealta. Niinpä hän vietti perjantai-iltansa ruokkimalla hevosia. Oma talli tuntui viihtyisältä paikalta. Se oli suunniteltu Danielia varten ja mies ajatteli ties monettako kertaa pitävänsä kaikesta siinä. Kivitallin vanha osa oli viehättävä, ja kolme siellä asuvaa oria aiheuttivat Danielissa ylpeyden kuohahduksen. Jalostusori Bavarignis kolisteli jo vaativasti nurkkakarsinassaan. Sen kanssa Daniel oli menestynyt kansallisissa GP-luokissa heti alkukaudesta. Danielia mietitytti orin tulevaisuus. Niin hieno kuin hevonen olikin, oliko sen paikka enää hänen tallissaan?

Katse siirtyi maksanrautiaasta käytävän toiselle puolelle, missä sen vaaleampi poika kurkisteli veikeä ilme pitkällä naamallaan ovensa yli. Sinevan Brontide oli täydellinen sekoitus isäänsä ja emäänsä. Rontti oli voimakastahtoinen, mutta toisaalta myös valmamaisen kevyt ja herkkä. Siinä oli vielä paljon nuorta velmuilijaa, eikä ihme. Tuntui, että Daniel oli vasta seurannut Valman varsomista. Nyt hänen toinen kasvattinsa jo asui omassa karsinassaan Clarimonden naapurissa.

Clarimonde oli Danielin tallityöntekijän, Inna Paakkasen, silmäterä. Daniel oli siitä kovin tietoinen, eikä ihmetellyt asiaa. Suuri ja hitaasti kehittyvä hölmöläinen oli miellyttävä hevonen. Se oli seitsemänvuotias, eikä suinkaan ollut menettänyt lapsenomaista pilkettä silmäkulmastaan. Se ei ollut luontainen supertähti, mutta Daniel oli tyytyväinen orin kehitykseen. Sen työskentelymotivaatio ja miellyttämisenhalu olivat riittäneet nostamaan sen sijoille kansallisissa vaativa A -luokissa ja Pyhässä Yrjössä. Daniel työskenteli kovasti nostaakseen hevosen Inter-tasolle, ja alkoi vähitellen uskoa, että siitä voisi olla GP-hevoseksikin. Tuskin se olisi kuuna päivänä kansainvälinen menestyjä, mutta hyvä hevonen se oli. Daniel oli innoissaan orin jälkeläisistä. Clarimondesta oli kolme tammavarsaa, joista yksi asui Järnbyssä, yhden Daniel oli kutakuinkin puoliväkisin kaupannut Innalle - ja sen kaksossiskon, jota Daniel piti lupaavampana, mies piti itsellään.

Saatuaan iltatallin työt valmiiksi mies pysähtyi vielä keskelle uuden siiven käytävää. Siellä asui hyviä tammoja. Tulossa oli mielenkiintoinen kesä: Daniel odotti sekä kisoja että varsoja innolla. Lisäksi maanantaina saapuisi hänen ensimmäinen harjoittelijansa. Anmari Franssi toisi mukanaan oman hevosensa ja liittyisi Danielin, Innan, tallivuoroja ehtiessään tekevien Kerstin ja Joelin sekä vaivihkaa myös Danielin hevosia ratsastamaan nakitetun Pihla Vihtasen tiimiin. Anmari halusi kouluratsastajaksi, ja kun nainen oli lähestynyt Danielia harjoittelumahdollisuuksia tiedustellen, mies oli hetkeksi hämmentynyt. Sitten hän oli uumoillut saavuttaneensa uuden virstanpylvään urallaan: hän saattoi olla mentori uusille uraohjuksille. Mistä sitä tosin tiesi, tulisiko Anmarista sellainen vai jäisikö mimmi kömmähdykseksi.

Daniel oli tyytyväinen elämäänsä.

Hyviä hevosia, luotettava pieni tiimi, toimiva oma talli Vänrikinmäellä. Tulevaisuus täynnä unelmia ja mahdollisuus toteuttaa vaikka ne kaikki. Poppelikujan päässä talo ja talossa pian perhe.

Ennen lähtöään Daniel tarkisti, että kaikki oli aamutallia varten hyvässä järjestyksessä. Hän tekisi viikonlopun tallivuorot itse, sillä Inna oli Banskunsa kanssa kilpailemassa Tie Tähtiin -cupin finaalissa ja Kersti oli ystävänsä häissä. Ohimennen Daniel hymähti. Ajatella, että hänkin oli hää- ja lapsiruuhkaikäinen. Kesän kisakalentereita piti suunnitella saatuja hääkutsuja sivusilmällä selaillen. Omista häistä oli pian kulunut vuosi.

Daniel sammutti tallista valot ja lukitsi ovet. Askel kevyenä mies talsi polkua seuraten kivitallin kulmalta Poppelikujan päähän. Reitistä oli tullut muutamassa kuukaudessa hyvin tuttu. Daniel olisi varmasti osannut arvioida askelmäärän viiden tarkkuudella.

Rontti ratsun kengissä, 13.07.2018 kirjoittanut omistaja
Brontiden lempinimi ei ollut tuulesta temmattu. Se osasi olla todellinen hermoraastin sille päälle sattuessaan.

Ei Rontti aina ollut hankala, ei suinkaan! Sen sisäänratsastus oli sujunut kuin vettä vain, sillä itsevarma ori ei ollut uusia haasteita kavahtanut. Nyt, kun sen kanssa oikeasti tehtiin jo töitä, se osoitti kuitenkin välillä voimakasta tahtoaan. Etenkin niissä tilanteissa, joissa se joutui jonkin haasteen äärelle eikä heti saanut selvitettyä, miten ratsastajan pyytämästä tehtävästä oikein suoriuduttiin, se saattoi vallan hyvin turhautua ja kuohahtaa niin kuumaksi, että vaati rauhallista tilanteen nollaamista, ennen kuin tehtävien äärelle paluuta saatettiin edes harkita.

Daniel hoki itselleen oppivansa joka kerta paremmin lukemaan tätä nopeasti kuumuvaa hevosta. Vähä vähältä ennakointi kävi helpommaksi eikä ylikuumentumisia päässyt tapahtumaan. Daniel tiesi, että hevosessa piisasi potkua pitkälle, eikä omaan osaamiseensa luottavana henkilönä ollut liiemmin huolissaan siitä, etteikö osaisi hevosta eteenpäin viedä haasteista huolimatta.

Joskus vain olisi ollut hirvittävän paljon mukavampaa, jos olisi saanut keskittyä fyysiseen hikoamiseen ratsastuksen aikana. Ajattelun nostattama tuskanhiki päänahassa ei ollut toiminnan miehen mielestä lainkaan niin miellyttävää.

Ulkoasu © M Layouts
Muu materiaali © Lynn (VRL-05265)
Tämä on virtuaalitalli | this is a sim-game stable | Virtuaalihevonen