Perustiedot
Nimi: Ugh Fine "Piki"
Rotu: belgialainen puoliverinen
Sukupuoli: tamma
Syntynyt: 23.7.2015, 9v
Säkäkorkeus: 160 cm
Väri: musta, ei merkkejä
Koulutustaso: re 150 cm
Painotuslaji: esteratsastus
Kasvattaja: Edelnor Hoeve
Omistaja: Ulrika Rosengård & co (VRL-05265)
VH20-076-0020 | PKK3150
PP MVA myönnetty 2020
PKK-IV myönnetty 2021
Hevosen tausta
Josefina Rosengårdin ja sievän pikimustan tamman polut kohtasivat toisensa Saksassa Dierk Mayerin tallissa. Sinne tyttö oli lähtenyt poikaystävänsä kanssa kesätöihin. Hassunniminen ja hirvittävän kaunis pieni tamma ihastutti välittömästi: se oli niin positiivinen ja elämäniloinen. Kun Josefinan Ulrika-täti tiedusteli, oliko hänen pomollaan yhtäkään mielenkiintoista hevosta, vastaus oli ilmiselvä. Uskomatta omaa hyvää asemaansa Josefina sai palata takaisin Suomeen unelmiensa hevosen kanssa: Ulrika, Oskar ja hänen oma sisarensa Vilhelmina omistavat Pikin, mutta Josefina saa ratsastaa ja kouluttaa sitä kuin omaansa.
Luonnekuvaus
Piki on mainio. Se on sähäkkä menijä, oikea taskuraketti, ja Josefinasta tuntuu, ettei sillä koskaan ole kaikki neljä jalkaa yhtä aikaa maanpinnalla. No, ehkä joskus, kun se syö, mutta syömisenkin suhteen se on vähän hätäinen ja keskittymiskyvytön. Verneri raportoi, että tammalla on tapana haukata suullinen tai pari heinää ja sitten vaeltaa tarhassa tai kiertää karsina ympäri, ja Josefinan valtaa suuri hellyys hevosta kohtaan. Hupsu pieni tamma. Pikkumusta innostuu kaikesta ja kaikista; se rakastaa seuraa, se tarkkailee tallin hyörinää (vaikka ei Purtseilla kyllä juuri kukaan hyöri paitsi ehkä tamma itse), se nauttii harjailutuokioista ja se on aina ilmeeltään iloinen.
Piki on energinen. Se käy kuin vähän edistävä kello: se on jatkuvassa liikkeessä ja aina vähällä luiskahtaa ratsastajan aikavyöhykkeen edelle, ellei sitä riittävän ajoissa muisteta kääntää takaisin. Josefina on ratsastanut hevosella vasta joitakin viikkoja, muutaman kuukauden, ja hevonen tuntuu hyvin istuvalta elegantilta mekolta. Ei missään nimessä rennoilta college-housuilta, ei kotoisalta velour-asulta, vaan kurveja (niitä joitakin mitä hänelläkin kai sentään on) nuolevalta kotelomekolta, joka yllään vetää vaistomaisesti vähän vatsaa sisään ja suoristaa ryhtiään. Tuntuu tärkeältä, että muutkin vielä joskus näkevät, miten mahtava hevonen tästä on kasvamassa. Miten upea persoona se on ja miten paljon Josefina uskoo siihen. Ihan untuvikkohan se vasta on, nelivuotias vain, mutta siinä on niin paljon vielä lunastamattomia lupauksia, että Josefina on vähällä pakahtua intoonsa. Pitää kuitenkin malttaa antaa aikaa: hevoselle ja itselleen ja yhteistyölle. Aikaahan heillä on.
Hyppääminen on Pikin mielestä ihanaa, mikä ei yllätä, jos vähänkin tietää miten kovasti se pitää kaikesta muustakin elämässään. Esteiden ei tarvitse olla edes isoja, riemua saa aikaan vaikka maapuomeilla. Tavallaan Piki olisi ihan tosi ihanteellinen esteratsu, sillä se on innokas ja aika rohkea, vikkelä kääntymään ja nopea etenemään, ja kaiken muun hyvän lisäksi aika herkkä avuille. Ihan jokaista pidätettä se ei kuitenkaan vaan kerkeä kuuntelemaan, vaikka miellyttämisenhaluinen hevonen onkin. Jos tamma pääsee liian koville kierroslukemille, sen tuominen halutussa tempossa ja tarkoituksenmukaisella tiellä juuri tietylle esteelle voikin olla vähän hankalampaa kuin periaatteessa luulisi.
Jälkeläiset
2020 orivarsa Zilverline.
» oriista Zilverado.
» kasv. & om. Ulrika Rosengård & co.
Ei tulevia varsasuunnitelmia.
Sukutaulu
i. Oopsie van Weidehof evm | bwb 164cm mrn |
ii. Deugnie van Weidehof evm | bwb 169cm m |
iii. Zone van Bloeiweg evm | kwpn 168cm mkm |
iie. Telma van Weidehof evm | bwb 167cm m | ||
ie. Ilysera evm | holst 160cm prn |
iei. Ilyilymore evm | holst 166cm mrn | |
iee. Seraphine evm | holst 160cm prt | ||
e. Magienda xx evm | xx 160cm m |
ei. Fine Flyer xx evm | xx 165cm m |
eii. Saileconstyle xx evm | xx 163cm mrn |
eie. Finessi xx evm | xx 158cm m | ||
ee. Enigma xx evm | xx 161cm rnkm |
eei. Endofstory xx evm | xx 164cm rtkm | |
eee. Deep Definition xx evm | xx 159cm prn |
Pikin isä Oopsie van Weidehof on pikkunäppärä kilpaori. Se on nopea ja ketterä, melko pienilaukkainen hevonen, jolle sopivat tiukat tiet. Ori ei juuri epäröi viistojakaan lähestymisiä, vaan sen kanssa voi hyvin leikata hyviä siivuja pois kaarteista ja silti luottaa hevosen hyppäävän, mikä tekee siitä miellyttävän kumppanin uusintaradoille. Belgialaissyntyisellä Oopsiella kilpailee tällä hetkellä hollantilaisratsastaja Coen Romeijnders, joka pitää hevosen parhaana puolena sen rohkeutta ja halua tehdä töitä yhdessä ratsastajan kanssa. Oopsien jälkeläisiä alkaa jo nousta isoihin kisoihin. Ori on jättänyt melko pieniä jälkeläisiä, joiden sanotaan olevan enimmäkseen hyväluonteisia, mutta mahtuu sekaan aika kuumaverisiäkin yksilöitä. Ehkä niissä näkyy emien vaikutus, tai ehkä kuumuus kuohahtaa Oopsien isänisästä, hankalan hevosen maineessa olleesta Zone van Bloeiwigista. Oopsie itse kun on paitsi yhteistyöhalukas ratsu, myös tallikäyttäytymiseltään sangen mallikelpoinen yksilö, vaikka joskus tammoille kevyesti flirttaileekin.
Deugnie van Weidehof (ii) on ollut jo mainitun Zone van Bloeiwigin yksi suosituimmista pojista jalostuksen saralla. Syy siihen, miksi kuohuvan kuumaa Zonea on sukutauluihin haluttu, on ollut sen huikaiseva suorituskyky ja urheiluhevosen ominaisuudet, ja Deugnien erityisen hyvä luonne on rohkaissut monia kokeilemaan sitä isäorin kohutusta maineesta huolimatta. Elegantti, kaarevakaulainen Deugnie van Weidehof oli pikemminkin miellyttämisenhaluinen herrasmiesori kuin isänsä kaltainen öykkäri, ja se löysi paikkansa jalostuksen lisäksi myös kilparadoilta kevyitä, herkkiä ratsuja suosivan belgialaisratsastaja Corrie Delfossen pitkäaikaisena ykköshevosena. Parhaimmillaan Deugnie saa 160:n senttimetrin korkuiset esteradat näyttämään hauskoilta leikkikentiltä, joilla se telmii mielensä mukaan. Deugnien yleisilme keveäotteisen Delfossen ratsastamana on kerta toisensa jälkeen valoisa ja iloinen, ja sen kilpasuorituksia on ilo seurata.
Ilyseraa (ie) ei ole juuri kilparadoilla nähty ennen kuin vasta vanhemmalla iällä, kun sen osti hevosharrastukseen hurahtanut perhe. Tyyni pieni ruunikko sai kierrellä kolmen nuoren ratsastajan kanssa pikkukisoja ja esitellä heille kilparatsastuksen parhaita puolia. Ilysera on tasainen työmyyrä, joka on napsinut laatikkotolkulla ruusukkeita 120:n senttimetrin luokista ja joitakin metrikolmestakympistäkin. Ennen opetusmestarin hommia se asui kasvattajallaan ja teki kolme varsaa, joiden lomassa sitä ratsukoulutettiin rennolla mutta ammattimaisella otteella. Nyt, kun tamman omistajaperheen nuori sukupolvi on siirtynyt muihin hevosiin, joilla on enemmän käyttöikää edessään, Ilysera saa taas siirtyä viettämään emätamman elämää varsan tai kenties kahden ajaksi. Sen jälkeen omistajaperhe on sitoutunut antamaan tammalle leppoisat eläkepäivät, joten Ilyseran omistajalista jää loppujen lopuksi vain yhden vaihdoksen mittaiseksi. Kasvattajalta rakastavaan loppuelämän kotiin: melkoista heppakirjaunelmaa.
Tähtiotsainen Magienda xx (e) on pieni täysiveritamma, jonka on kerrottu olevan tallissa lauhkea kuin pieni lemmikkikoira ja ratsuna enimmäkseen hyvinkin säpäkkä ja meneväinen. Urallaan aina 140:n senttimetrin tasolla saakka - ja etenkin aikaratsastusluokissa - hyvin pärjännyt tamma hyppää aina korvat hörössä ja silmät säkenöiden, vaikka sen estehyppelyt ovatkin tätä nykyä lähinnä pientä ja helppoa mielenvirkistystä kotikentällä. Magienda on jo kaksikymppinen ikäneito, mutta vauhtia eivät ole vuodet tammasta karsineet. Magienda on ehtinyt elämässään kokeilla monenlaista: estekilpailuiden lisäksi sillä on treenattu ja startattu harrastemielessä kenttää, ja jonakin lumisena talvena se keksittiin valjastaa hiihtoratsuksikin. Ensimmäinen kerta oli katastrofi, mutta vähitellen homma alkoi sujua ja sittemmin hiihtoratsastuksesta muodostuikin hauska talvitreenilaji. Kolmen varsan emä on tainnut jättää vauhdin hurman verenperintönä kaikille jälkeläisilleen, eikä Piki tunnetusti ole poikkeus. Todennäköisesti Piki on juuri sitä, mitä tältä yhdistelmältä toivottiin: kompaktin kokoinen, kevytrakenteinen ja nopea hyppyhevonen.
Fine Flyer xx (ei) ei saanut ihan yhtä lämminhenkistä elämää kuin tyttärensä Magienda. Se syntyi suuressa valtionsiittolassa ja kasvoi jatkuvan arvioinnin kohteena. Kun oikein tekemällä tehdään jalostusoria, ei jätetä asioita sattuman varaan: Fine Flyerin suku oli tarkkaan harkittu ja huolenpito ja koulutus ensiluokkaista. Orin kanssa läpikäytiinkin jokaikiset jalostusorin laatua arvioivat ja näkyvyyttä lisäävät kissanristiäiset, ja asiantuntevan taustakoneiston avulla Fine Flyerista tulikin juuri sitä mitä piti: laadukas, suorituskykyinen urheiluhevonen, jolla oli oma antinsa hevosjalostukselle. 24:n vuoden iän saavuttaneena ori lopetettiin hankalan ähkyn vuoksi, ja siihen mennessä se oli jättänyt lukuisia hyviä jälkeläisiä ja tehnyt mittavat suoritusnäytöt esteratsuna itsekin. Huonoa elämää ori ei missään nimessä viettänyt, vaan siitä huolehdittiin aina parhaan tiedon mukaan, ja perinteikkäässä suurtallissa tietoa ja resursseja piisasikin. Vielä elämänsä viimeisinä päivinä Fine Flyer oli kadehdittavan hyvässä lihaskunnossa ja käytökseltään eloisa, tarkkaavainen herrasmisori.
Enimga xx (ee) oli suoraan sanottuna aika vaatimattoman näköinen kimo, jolla oli aina pikkuisen epäluuloinen yleisilme. Enigman luonne ei ollut kovinkaan miellyttävä, sillä se oli säpsähteleväinen ja nopeasti hermostuva tamma, joka kuumui ratsastaessa hyvin herkästi. Tammalla oli kuitenkin mieleenpainuvan upea laukka ja suunnaton hyppykyky, jos kohta ei aivan virheettömän näköinen tekniikka. Sen omistaja tapasi sanoa, että ei hyvää hyppyhevosta saa silkalla tekniikalla, rakenteella ja suvulla, vaan tarvitaan myös estehevosen sydäntä ja paloa, jota Enigmalla piisasi roppakaupalla. Kun se siirtyi siitostammaksi, orivalinnoissa kiinnitettiin aina huomiota orin temperamenttiin ja jalka-asentoihin, sillä Enigmalla itsellään oli hienoisesti suoranpuoleiset kintereet. Osuvilla valinnoilla ja ripauksella tuuria Enigmasta jäi hyviä varsoja, joista maineikkain on melkoisen mittavan osansa urheiluhevosjalostukseen antanut jalostusori Elevenelves xx.
PKK:n alaiset näyttelyt
Muu kuva
20.7.2019 tuom. aksu. KP
>> Maastoilua | kuva | "Aavistuksen kaksiulotteiseksi jäävä kuva, jossa olisi voinut leikitellä hieman rohkeammin hevosen tummalla värillä ja taustalta tulevalla pehmeällä valolla. Mielenkiintoinen tilannekuva josta voi aistia hevosen ja ratsastajan keskinäistä luottamussuhdetta."
19.10.2019 tuom. Inna. KP & EM (tekniikka)
>> Kynänjälkiä | kuva | "Kuvassa vauhdikas tunnelma, häntä tötteröllä ja kaikkea! Pidän erityisesti erillaisemmasta toteutustyylistä ja panostus taustaa toi luokkavoiton. Usein käsinpiirretyissä näkee vain hevosen, johon on myös saatu vaikuttavasti valoitusta. Tykkään aina nostaa peukkua varustepanostukselle, eikä sitäkään jää kuvasta uupumaan."
1.11.2019 tuom. Anne. KP & EM (kokonaisuus)
>> Vapaa kuva | kuva | Selkeä hyppykuva, jossa este, varusteet ja tausta toimivat hyvässä tasapainossa. Harvinaninen asento hyppyvalle, josta plussaa.
5.3.2020 tuom. Lissu T. KP & EM (kokonaisuus)
>> Ulkoilmassa | kuva | "Tässä kuvassa tapahtuu! Vasempaan alareunaan olisi voinut jättää aavistuksen enemmän tilaa tasapainottamaan kokonaisuutta. Kuvalle olisi voinut antaa useammankin erityismaininnan, esimerkiksi hevosten asentojen tuomasta liikkeen tunnusta. Pehmeä toteutus, tausta on häivytetty kauniisti."
EM-luokat
12.1.2021 tuom. Lissu T. EM: Tunnelma
>> kuva
13.1.2021 tuom. Tuulia. EM: Tekniikka
>> kuva | "Hieno, sarjakuvamainen tekniikka!"
Rakenneluokat
26.2.2020 tuom. Anne. LKV, BIS4, EO-sert
>> "Kaunis, tasapainoinen tamma, joka takaa astuu hieman rungon alle. Kaula saisi alalinjasta olla jalompi ja liittymä runkoon jämptimpi. Kaunis päänluusto. Erinomaiset leimat."
5.3.2020 tuom. Lissu T. EO-sert
Casual-luokat
24.10.2020 tuom. Sam. LKV
>> Estejumppaa | Kuva | “Tunnelmallisen hämärä kuva, jossa upeat yksityiskohdat aina varusteista jalkojen raparoiskeisiin. Valo osuu ratsukkoon kauniisti takaapäin.”
15.5.2021 tuom. Anne. EM: Värimaailma
>> Kaikki työskentelymuodot | kuva | "Kaunis värimaailma ja herkkä hyppy. Varusteissa paljon realistisia yksityiskohtia."
Kuvagalleria
Palkinnot
Kilpailukalenteri
ERJ:n alaiset porrastetut kilpailut
Tasolla 1/8
ERJ:n alaiset arvokilpailut ja kilpailusarjat
31.7.2022 Cloudfield: Power Jump 2022 - Kuvatuotosluokka (140 cm) - 5/19 (tuotos & tuomaripalaute)31.7.2022 Cloudfield: Power Jump 2022 - Arvoluokka (140 cm) - 18/80 (0vp)
31.12.2023 Merri Jumping Tour - Merri Jumping Medium Tour Final (145 cm) - 3/23 (0-0vp)
18.5.2024 Power Jump Kvaali 2024 - Warm Up (130 cm) - 5/92 (0–0vp 76.576/60.616s)
19.5.2024 Power Jump Kvaali 2024 - Kvaaliluokka (140 cm) - 7/100 (0–0vp 76.317/62.085s)
Villit estekilpailut
4-vuotiskausi
17.8.2019: Kalla CUP III: Summer Fling - 80 cm Juniorimestaruus - 8/20 (0/4vp)
22.9.2019: Ruunaankoski, 3-tason kisat - 100 cm - 10/15 (4vp)
5.10.2019 Ruunaankoski, 3-tason kisat - 100 cm - 12/16 (4vp)
6.10.2019 Ruunaankoski, 3-tason kisat - 100 cm - 1/15 (0-0vp)
5-vuotiskausi 1.1.2020 alkaen: varsalomalla
6-vuotiskausi
26.2.2021: Kalla CUP I: Pisces - 90 cm Juniorimestaruus - 3/27 (0-0vp)
28.5.2021: Kalla CUP II: Gemini - 100 cm Juniorimestaruus - 14/20 (4vp)
Kesäkausi Saksassa: tarinallisia startteja 110-120 cm luokissa
15.7.2021: Comber Cup - 120 cm - 1/21 (0-0 vp)
27.8.2021: Kalla CUP III: Virgo - 120 cm - 18/38 (0-4vp)
17.10.2021: Auburn Estate: Pikkucup - 125 cm - 8/25 (0-4vp)
Hallikausi: muutamia tarinallisia startteja ja rataharjoituksia 120-130 cm luokissa
7-vuotiskausi
24.4.2022 Kultasaari Cup - 140 cm - 6/27 (0vp 69.741 s)
4.5.2022 Hannaby Hanami Week - 130 cm - 31/48 (8vp 63.943 s)
5.5.2022 Hannaby Hanami Week - 140 cm - 13/52 (4vp 65.025 s)
13.5.2022 Centro ippico De Rosa - 125-130 cm - 3/18 (0–0vp 64.464/56.952 s)
8-vuotiskausi
140-luokkia
9-vuotiskausi
140-luokkia ja luokkatason nostoa
©
Equestrian PRO: Nahkavarusteet, riimut
Sokka Lux: Villaloimi, kisahuovat
Takakujan tallipuoti: Loimet
VRL-05265: Pinkki huopa