Harlessie
Perustiedot
Nimi: Harlessie "Lexi" Syntymäaika: 05.06.2016
Rotu: Suomalainen puoliverinen Ikääntyminen: Reaali
Sukupuoli: Tamma Rekisterinumero: VH19-031-0190 | PKK3235
Säkäkorkeus: 173 cm Kasvattaja: Robert Harrington
Väri: Samppanjaruunikonkirjava Omistaja: Arne Rosengård (VRL-05265, @)
Painotuslaji: Kenttäratsastus? Koulutustaso: Helppo B, hypätty pieniä ratoja
ratsastuskuva

Harkitsevainen Harlessie on kohtalaisen helppo nuori hevonen. Siinä ei oikeastaan vielä ole korostunut mikään luonteenpiirre hirvittävästi muita voimakkaammin: se ei ole rämäpäisen uhkarohkea, muttei säikky sätkähtelijäkään; se ei ole itsepäinen ja uhmakas muttei myöskään pelkkää muovailuvahaa; se on seurallinen, mutta ei sentään läheisriippuvainen. Jos Lexistä jotakin persoonallista tahtoo sanoa (muuta kuin erikoisen värin), niin huolestuessaan se hakee mieluusti turvaa ihmisistä. Arnen mielestä se on hyvä merkki. Jos hevonen on jo nuorena luottavainen, niin kyllä sen kanssa aikuisenakin jännityksen hetkistä selvitään.

Ratsukoulutuksessa Lexien selväksi vahvuudeksi on osoittautunut sen kiltteys. Tamma yrittää tehdä ratsastajalleen mieliksi silloinkin, kun jokin asia vähän jännittää tai epäilyttää sitä. Se ei ole ketterin mahdollinen hevonen, mikä varmasti osittain selittyy suurella koolla ja hitaalla kasvulla, ja sen tasapaino kehittyy vasta vähitellen paremmaksi. Pienten esteiden hyppelyssä Lexie on jo kehittynyt kovasti, eikä horjahtele enää kovin herkästi ristilaukalle tai tipahda kaarteissa raville. Tamman kanssa maastoillaan paljon, ja siinä puuhassa se onkin mukava. Lexie tykkää, kun se saa puksutella menemään pitkiä hiekkatienpätkiä ja käy reippaasti metsäpoluillekin. Seurassa Lexie on rennoimmillaan, mutta ei se mahdoton säikkyilijä ole yksinkään. Vain kerran se on porhaltanut ryminällä lähes kotipihaan saakka, ja silloin uhka oli ilmeinen: eräältä metsäaukiolta pilkahti laumallinen heijastinliivisiä päiväkotilapsia! Kauhistus!

Sukuselvitys
i. Mango Madness
fwb 165cm rnkrj
Finest Foal
ii. Lemonberry II evm iii. Astor Gerdagård evm
iie. Starberry Faux evm
ie. Carmelita Halo evm iei. Aloni Frezza evm
iee. Candela Classic evm
e. Harriet V
ewb 176cm mch
PKK-V, PP-MVA
ei. Othello evm eii. Baylor evm
eie. Ophelia evm
ee. Hera IV evm eei. Don Pedro evm
eee. Dionyza evm

Tjaa, ajatteli Arne sukua katsellessaan. Tiedäpä tuosta nyt sitten, onko hevosesta kenttäratsuksi. Vaikka tietääkö mistään varsasta koskaan mitään varmaa, ennen kuin se kasvaa aikuiseksi ja koulutus alkaa?

Joka tapauksessa ainakin emä Harriet V on Ylen Tärkeä Hevonen. Ei sillä tavalla, ettäkö se olisi mitellyt maailmanmestaruuskilpailuissa, mutta ystävänä ja kahden varsan emänä ja monien kokemusten ja muistojen hevosena. Harry on ollut pojan hevonen, ja aikojen saatossa siitä pojasta on kai jo tullut mies, mutta hevonen on pysynyt. Tallin väen monilla lempinimillä (kuten Harmaakorva) paiskoma Harry-tamma on suuri ja sympaattinen, vähän niin kuin tyttärensä Lexi, sellainen vähän hoopo ja höppänä mutta aina vilpittömän hyväntahtoinen. On se vähän säikkykin ollut, mutta kaikesta se on selvinnyt, paitsi esteiden ylittämisestä. Se seikka selvisi Lexin kenttäratsuksi ostaneelle Arnelle vasta jälkikäteen, ja silloin mies huokaisi syvään ja ajatteli, että tälle Susanne-vaimo vasta nauraisikin: entä jos koittaisi se päivä, kun esteratsastaja, -valmentaja ja -hevoskasvattaja ei saisi omaa kenttäratsunplanttuaan yli yhdestäkään puomista, koska se olisi perinyt emältään fobian?

No, sentään Lexin isä Mango Madness on kelpo hyppyhevonen. Ori on kilpaillut sijoittuen jopa 140:n senttimetrin esteluokissa, ja ollut kisapäivien väripilkku paitsi kirjavuutensa, myös innokkuutensa ansiosta. Mango todella pitää hyppäämisestä! Se on reipas ja motivoitunut ratsu, ja lisäksi se on hyvän käsiteltävyytensä vuoksi tallihenkilökunnan suosiossa, joten kauhuorista ei ainakaan tarvitse höpistä. Muilta osin Mango on aina vaikuttanut hyvin tyytyväiseltä elämäänsä, mutta yhtä asiaa se ei sentään jää tarkkailemaan lähempää: kotitallin pihamaita terrorisoiva karkaileva Amadeus Bonaparte -kukko kauhistuttaa Mango-parkaa aivan mahdottomasti. Ei sitä kyllä voi siitä syyttää. Mokoma lintu ei tiedosta omaa pientä kokoaan tai ei ainakaan anna sen rajoittaa uhittelujaan. Kyllä siinä sopii ison hevosenkin jo pötkiä pakoon.

Kisakalenteri
23.3.2020 Stall Sjöholman nuorten ja aloittelevien ratsujen kilpailuharjoitukset
Villit koulukilpailut
>> Lexie aloitti kilpailu-uransa koulukilpailuharjoituksissa
>> Ohjelma | FEI Kouluratsastusohjelma 4-vuotiaille hevosille 2015
>> Sijoitus 7/7, mutta hei: matkat sujuivat hyvin mennen tullen ja kouluaidoissa pysyttiin, oikeita askellajeja esitettiin suurin piirtein oikea määrä ja kotiin palattiin kokemusta rikkaampana.
>> Tuomari kommentoi suoritusta: Luokan väriläikällä, Lexillä, oli sellainen päivä tänään, että se ei oikein näyttänyt ymmärtävän mitä suoruus tarkoittaa. Tamman reitit oli hivenen mutkittelevia erityisesti silloin kun se sai venyttää itseään pidemmälle ohjalle. Näissä hetkissä tuntuma katosi hetkittäin, mutta kun se saatiin korjattua, Lexi vastasi hyvin kuuliaisesti ratsastajansa Arnen apuihin. Ison hevosen tasapaino kehittynee, kun se saa kilometrejä alle.
>> Lue kisapäivästä

11.4.2020 Stall Sjöholman pääsiäisestekisat
Villit estekilpailut
>> Lexie kävi harjoittelemassa esteradan suorittamista kilpailuolosuhteissa
>> Luokkakorkeus 50cm, arvostelu: tuotos
>> Sijoitus 2/4
>> Arne kommentoi suoritusta: Urhea tamma! Ei pelottaneet virpomavitsat eivätkä karitsapehmolelut esteiden koristeina. Edettiin melko sujuvasti esteeltä toiselle, vaikka katsomon sivua Lexie hivenen karsastikin. Ensi kerralla isompia esteitä!
>> Lue tuotos

26.9.2020 Auburn Estaten Kalla CUP: Syyspäiväntasaus
Villit koulukilpailut
>> Lexie ja Arne kisasivat kouluratsastuksen juniorimestaruusluokassa
>> Ohjelma | Helppo B KN Special 2015
>> Sijoitus 2/27, tulos 71,012 %
>> Matkaan lähdettiin mukamas vielä harjoittelemaan kisakäyttäytymistä, mutta Lexi osaa jo käyttäytyä vallan hyvin. Arne oli positiivisesti yllättynyt tamman ratsastettavuudesta ja rohkeni oikein houkutella sitä näyttämään parastaan. Tulos ylitti kaikki odotukset.
Valmennukset

Päivämäärä

Valmennuksen laji
Valmentaja:
Valmennusteksti

Muut tarinat

Kenttäkuume nousee (pdf)
Pitkä ja polveileva prologi. Tarina siitä, kuinka takavuosien esteratsastaja hankki monen mutkan ja maan kautta kotimaisen kenttähevosen. Valmis. Lopullinen prologi päivitetty 5.8.2019.

Aikajana
Tarinallinen katsaus Lexin kasvuun ja eloon Arne Rosengårdin omistuksessa.