Perustiedot

Nimi: Paraxis
Rotu: Oldenburg
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 18.10.2017 (15v)
Säkäkorkeus: 178 cm
Väri: Cremello
Koulutus: Grand Prix
Omistaja: VRL-05265
Kasvattaja: Hulbert Bauer, evm
Ex-omistaja: Zonjiet Stud
VH17-013-0133 | PKK2666

Kuvagalleria

Ominaisuuspisteet

Hevonen on porrastetuissa tasolla 11 (KRJ). Katso statistiikka.
KRJ 7593.46p
Tahti ja irtonaisuus: 4134.60 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3458.86 p.

Näyttelyt

Rakenneluokat
28.03.2018 tuom. aksu, EO-sert
30.03.2018 tuom. Anne, EO-sert
05.05.2018 tuom. aksu, EO-sert

Paraxis

Finest

Paraxis asuu Saksassa Theodor Hartzin tallissa. Daniel Susineva on solminut diilin, jonka mukaisesti oria saa Suomessa tammoille siirtona hänen kauttaan.
Paraxis on kai niin suuri ja mahtava, ettei sen tarvitse machoilla ja pörhistellä osoittaakseen vaikuttavuuttaan. Kermanvaaleaa kouluoria, jonka pää kohoaa suunnilleen pilvien tasalle, ei yksinkertaisesti voi olla huomaamatta, vaikka se seistä möllöttäisi uneliaana paikallaan. Se saa kunnioittavia katseita missä ikinä kulkeekin. Hurjan kontrastin valtavan orin vakuuttavuudelle antaa 14-vuotias tyttö, joka sitä useinmiten käsittelee. Paraxis on nimittäin kovamaineisen kilparatsastaja-tallipäällikkö Theodor Hartzin ostos tyttärensä Fridan opetusmestariksi. Grand Prix -tasolla jo useampia vuosia menestyksekkäästi kilpaillut jalostusori Paraxis ja pieni Frida ovat melkoinen kombinaatio, mutta isänsä tiukassa valvonnassa ja opetuksessa Fridan ei auta muu kuin ratsastaa ratsastamasta päästyään, kunnes saavuttaa huipputason.

Kaikeksi onneksi Paraxis on paitsi hulppean hyvin koulutettu, myös hyvähermoinen. On totta, ettei suurta ja vahvaa urheiluhevosta ehkä voisi jättää lapsen käsiin ilman valvontaa, mutta toisaalta Paraxis on osoittanut soveltuvuutensa oppimestariksi. Siitäpä Theodor Hartz on saanut lisäboostia orin mainontaan: "Jos haluat laatua ja hyvää luonnetta, valitse Paraxis". Lupaus on kova, muttei tyhjästä nyhjäisty. Paraxis on rohkea ja itsevarma, eikä sen kanssa tarvitse pelätä äkkinäisiä säikähdyspinkaisuja. Väärissä käsissä siitä olisi toki voinut tulla myös röyhkeä, mutta ammattimaisesti koko ikänsä käsitelty cremello on ihmistä kunnioittava herrasmies. Kotitallissa teini-ikäinen Frida voi huoletta käsitellä itse omaa ratsuaan. Kilpailupaikoilla Paraxista kuitenkin taluttavat lähinnä tallin aikuiset, pätevät hevosenhoitajat. Ei niinkään siksi, että Paraxis olisi kovinkaan huonokäytöksinen, mutta vieraat hevoset ja jatkuva hälinä saavat orin poikkeuksellisen valppaaksi. Turhia vaaratilanteita ei kilpailupaikoilla tietenkään haluta aiheuttaa.

Se, että huippukuntoisen kilpahevosen ja jalostusorin selkään voi laskea 14-vuotiaan hennon tytön ja odottaa parivaljakon suoriutuvan esimerkillisesti vaikeasta kouluohjelmasta, kertoo Paraxiksen ratsastettavuudesta hyvin paljon. Se ei suinkaan ole kone, mutta se sietää ratsastajansa ajoittain epävarmat ja haparoivat otteet ihailtavan hyvin. Paraxis ei protestoi näkyvästi, vaikka ei tietäisi, mitä ratsastaja siltä oikein haluaa. Se vain jättää vastaamatta pyyntöihin, jotka eivät ole riittävän selkästi tulkittavissa. Paraxiksen kanssa Frida on nopeasti oppinut napakkuutta. Hipsuttelulla oria ei nimittäin saa tekemään yhtään mitään. Siltä ei pyydetä asioita arasti kyselemällä, vaan yksiselitteisesti ilmoittamalla. "Nyt me tehdään sulkutaivutusta." Ja Paraxishan tekee, eikä pistä työntekoa lainkaan pahakseen. Voisi kai sanoa, että se taitaa pitää työstään kouluratsuna. Kevyet kaudet näkyvät Paraxiksen kohdalla aavistuksen tavallista levottomampana karsinakäytöksenä, mutta kun se on tasaisessa treenissä, elo sen kanssa on hyvin mutkatonta.

Paraxista treenataan oikeastaan vain sileällä ja maastossa. Theodor Hartz ei näe syytä hypyttää konkarihevosta, jonka päätehtävä on opettaa hänen tyttärensä kouluratsastajaksi. Vaihteleva työ sileällä ja säännöllinen, viikoittainen maastoilu tuntuvat riittävän pitämään orin virkeänä ja tyytyväisenä, joten mitäpä sitä hyvää harjoitusohjelmaa muuttamaankaan. Nuorempana Paraxiksella on kyllä tehty jumppaavaa estetreeniä, ja vaikka se on esteistä yli kiivennytkin, ei sillä ole lajiin juuri minkäänlaisia lahjoja. Onneksi ei tarvitsekaan.

Sukutiedot

i. Parazar
evm | old vkko 174cm
ii. Paramour
evm | old vprt 179cm
iii. Paranoma
iie. Viento
ie. Vanille
evm | old crem 174cm
iei. Atlantic
iee. Virage
e. Frauke
evm | old rnvko 169cm
ei. Royal
evm | old m 175cm
eii. Riverstone
eie. Fiancee
ee. Baldor
evm | old vkko 171cm
eei. Rimmert
eee. Fiaba

Jälkeläiset

kwpn-o. EC Paradox, VH17-012-0541, s. 04.11.2017, e. Fortunata.
kwpn-o. Pacific At, s. 27.11.2017, e. Psychotica.
fwb-t. Sinevan Praline, VH18-031-0188 s. 05.05.2018, e. Valine Alme.
old-t. Demon Princess, s. 28.06.2018, e. Dämonfeuer D.
fwb-o. Sinevan Aurifex, s. 01.07.2018, e. Apricity.

Päiväkirja ja valmennukset

4-vuotias Paraxis päätyy Zonjietiin, lokakuu 2017 kirjoittanut VRL-00096

Jasper oli juuri toissapäivänä lähtenyt vanhemmilleen sukulaispippaloihin sadan kilometrin päähän. Tietysti otin kaiken ilon irti ilman rakasta aviomiestäni! Lykkäsin iltatallit muille ja lähdin pitkästä aikaa ansaitulle viihteelle tyttöjen kanssa. Seuraavana aamuna (luonnollisesti) jyskyttävä krapula päässä. Se oli sen arvoista.. Kai? Hauskaa ainakin oli, mutta seuraavana aamuna oli luonnollisesti pienoisia vaikeuksia selvitä ajoissa ylös. Typeryyksissäni olin luvannut hoitaa oritallin aamutallin. Voin vain sanoa että kärsin. Kun olin saanut aamutallin hoidettua niin vajosin vain takaisin sänkyyn jyskyttävän krapulan kera.

Tuntia myöhemmin sain soiton Saksasta, Hulbert Bauerilta, jolta olin aikoinaan ostanut Runesaber-nimisen orin. Mies kertoi että hänellä oli myynnissä nelivuotias cremello oldenburgori. Juuri sillä hetkellä en kyennyt ajattelemaan mitään, joten lupauduin soittamaan miehelle heti huomenna aamusta. Kun olin seuraavana aamuna täysin oma itseni, otin luurin reippaasti käteen ja näppäilin Hubert Bauerin numeron. Kuulemani oli aivan liian hyvää ollakseen totta. Cremello oldenburgori, vieläpä erinomaisista linjoista! Onneksi seisoin sillä hetkellä, sillä olisin takuulla tipahtanut tuolista lattialle. Siinä tilanteessa ei paljoa sanoja vaadittu, vaan lupauduin ottaa Paraxis-nimisen orin meille koeajalle.

Hevostraileri kurvasi Zonjietin pihaan juuri samalla hetkellä kuin Jasperin auto. Hieman kiusallista. Siispä väläytin kasvoilleni herttaisimman hymyni ja toivotin rakkaan aviomieheni tervetulleeksi kotiin. Halasimme lämpimästi. Ja siihen se herkkä hetki päättyikin, kun Jasperin huomasi hevostrailerin. Mies kurtisti kulmiaan kysyvästi jolloin otin herttaisimman ilmeen kasvoilleni. Luonnollisesti Jasper hieman suuttui minulle. Siitä seurasi riita. Mies oli lievästi sanottuna närkästynyt että miten kehtasinkaan ostaa uuden hevosen kysymättä hänen mielipidettä. Kerroin että tilaisuus oli ainutlaatuinen ja aikaa ei ollut paljoa. Kolme päivää myöhemmin olimme tapelleet asiasta ihan riittämiin. Lopulta saimme solmittua aselevon. Sovimme että Paraxis saisi jäädä Zonjietiin. Sovimme myös että etsisimme Jasperille kunnon estehevosen ja mies tulisi tekemään paluun esteratsastajana.

Opetusmestari, 13.04.2018 kirjoittanut omistaja

Frida Hartz rakasti poniaan. Soraya oli kaunispäinen welsh part bred, jonka sulavat liikkeet kuljettivat Fridaa ihanan vaivattomasti halki ratsastuskentän. Frida ja Soraya olivat jo kilpailleet kokonaisen kauden yhdessä ja aloittaneet toisensakin lupaavasti. Poniratsastajien taso oli sinä vuonna kova, mutta tammaansa jumaloiva tyttö uskoi, että juuri Sorayan kanssa hän voisi pärjätä.

Isän ankaran katseen alla heidän olisi pakko pärjätä. Allapäin Frida ymmärsi, ettei edes ponien mestaruuskulta olisi kaiketi isälle tarpeeksi. Isä halusi, että Frida olisi sensaatio. Hartzin tallin legenda, nuori mestari, tulevaisuuden tähti, jolle ei löytyisi vertaista.

Paraxis oli yksi osa isän periksiantamatonta legendantavoittelua. Paraxis oli upea oldenburg-ori, joka oli jo voittanut kaiken. Jos Frida ei kermanvaalean Grand Prix -taiturin kanssa oppisi sensaatioksi, hänet tuomittaisiin epäilemättä toivottomaksi.

Aluksi Frida oli ollut riemuissaan syntymäpäivälahjastaan. Koska hän oli yhä poni-ikäinen, hänen ei tietenkään tarvinnut vielä luopua Sorayasta. Sen sijaan hän sai sekä pitää rakkaan poninsa että kiivetä tuon tuostakin upean, patsasmaisen komean huippukouluorin satulaan oppimaan lisää. Sitten isän lahjoittamaan opetusmestariin liittyvät odotukset alkoivat seljetä Fridalle, ja vaikka Frida jakoi isänsä unelman siitä, että jonakin päivänä hän olisi paras lajissaan, tyttöä rupesi hirvittämään. Mitä sitten, jos hän ei kehittyisikään niin kuin sekä isä että hän itse halusivat? Jos mestarihevonen osoittaisikin vain, ettei hänestä ollut kunnon ratsastajaksi?

Sillä Paraxista Frida ei voisi epäonnistumisista syyttää. Jos he eivät pärjäisi sitten, kun hänen olisi aika kilpailla orilla, epäonnistumiset menisivät täysin hänen piikkiinsä, niin hyvä hevonen hänellä oli. Se oli musertava havainto. Ilo opetusmestarista himmeni jo ennen kuin ehti täyteen loistoonsakaan.

Ulkoasu © M Layouts
Muu materiaali © Lynn (VRL-05265)
Tämä on virtuaalitalli | this is a sim-game stable | Virtuaalihevonen