Perustiedot

Nimi: Valine Alme
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: Tamma
Syntynyt: 20.11.2014, 19v
Säkäkorkeus: 167 cm
Väri: Ruunivoikko
Koulutus: GP - 110cm
Omistaja: VRL-05265
Kasvattaja: A. Heittola, evm
Maahantuoja: Alegre
Entinen omistaja: Loci
VH15-031-0080 | PKK2532

Kuvagalleria

Arvonimet

PP MVA 2018
PKK V 2018
KRJ-I 2019*
YLA2 2019**
*Maaliskuun tilaisuus:
9+40+20+20+15 = 104 KRJ-I
**Heinäkuun tilaisuus:
28+23,5+17+20+3 = 91,5 YLA2

Ominaisuuspisteet

Hevonen on porrastetuissa tasolla 11 (KRJ). Katso statistiikka.
KRJ: 6647.99p.
Tahti ja irtonaisuus: 3275.32 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3372.67 p.

Näyttelyt

Muu kuva -luokat
17.01.2018 tuom. Loci, KP & EM: tekniikka 1
27.01.2018 tuom. Loci, KP
14.02.2018 tuom. Tuulia, LKV KP & EM: upeus 2
17.02.2018 tuom. Anne, KP 3

EM-luokat
20.02.2018 tuom. Anne, EM: tekniikka
30.03.2018 tuom. Viiru, EM: tekniikka

Sanalliset arviot

1"Hienosti toetutettu kuva, mutta maalausjälki ei ole tasainen läpi kuvan. Erityisen hyvin onnistunut kuitenkin ratsu ja ratsastajan alavartalo."
2"Upea kuva, tekniikka todella hyvin hallussa. Kaunis ja tarkka maalausjälki ja hienot valot ja varjot sekä yksityiskohdat."
3"Upeaa dressagea! Hieno vesiväritekniikka."

Valine Alme

KRJ-I, YLA2, PP MVA & PKK-V

Valine Alme on Suomessa syntynyt tamma, joka on kilpauransa jo kilpaillut. Tamma on ensimmäinen Danielin siitostammaksi ostama hevonen. Täysin oloneuvoksena se ei kuitenkaan elele, sillä Valma on erinomainen opetusmestari niille Danielin valmennettavista, jotka tavoittelevat vaikeita kouluratoja. Valma on konkari, joka tietää, miten GP-ohjelmien vaikeimmatkin tehtävät suoritetaan, mutta se vaatii myös ratsastajaltaan täsmällistä ja tarkkaa ratsastusta parastaan antaakseen. Tämä tamma tuntee oman arvonsa ja osaa vaatia sen mukaista kohtelua niin hoidettaessa kuin ratsastaessakin.

Valma arvostaa rutiineja. Se pysyy hyväntuulisimmillaan, kun sen päivärytmi ei juuri muutu ja käsittelijät ovat sille mieluisia ja tuttuja. Konkarihevosen karsinapaikkakin on pysynyt samana siitä asti, kun se ensimmäistä kertaa valkeaan kivitalliimme muutti. Se jopa pissii karsinassaan aina täsmälleen samaan kohtaan, eikä arvosta viivästyksiä ruokinta-aikatauluissa. Muutosvastarinta on näkynyt kisaurallakin: jos Valman ratsastaja on vaihtunut, on tuloksissa tapahtunut hetkellinen notkahdus. Vasta, kun ratsukko on löytänyt yhteisen sävelen (eli ratsastaja on oppinut toimimaan Valman tapojen mukaisesti), on palattu menestyksen äärelle.

Ratsuna Valma osaa olla aika kipakka, mutta toisaalta se on reaktioissaan myös hyvin rehellinen. Vähänkin epätasainen tuntuma tai vino istunta kyllä näkyy välittömästi laadukkaan kouluhevosen olemuksessa. Daniel tapaakin sanoa niille harvoille ja valituille, jotka laskee tamman selkään, että ellei Valma opeta sinua kouluratsastajaksi, niin ei kukaan. Kun tamma on tyytyväinen ratsastajansa otteisiin, se tekeekin sitten mielellään kaikkensa tämän eteen, ja silloin Valma on ehdottoman upea näky. Ei ole vaikea arvailla, miksi se on GP-tasolla asti menestynyt, kun näkee hevosen työskentelevän täydellä sydämellä ja vain tehtäväänsä keskittyen. Aktiivisen kilpauran päätyttyä Valma on oppinut nauttimaan myös pitkistä maastolenkeistä, joita se pääsee tekemään usein kunnon ylläpitämiseksi.

Nykyisessä käyttötarkoituksessaan Valma on vielä melko kokemattoman hevoskasvattajan unelmatamma. Sen varsat ovat emänsä silmäteriä ja saavat hellää hoitoa, mutta toisaalta niille osoitetaan myös napakasti, missä rajat kulkevat. Valman varsat eivät näyki emäänsä tai juokse kipeästi sitä päin ilman, että oman arvonsa tunteva ja sitä tarkkaan vartioiva emä antaa liian rajuista otteista palautetta. Usein sen varsat ovatkin aika helppoja tapakasvatettavia, sillä ne ovat saaneet jämäkkää mutta oikeudenmukaista koulutusta emältään pienestä pitäen.

Sukutiedot

i. Unknown Calypso
evm | fwb rn 167cm
ii. Sieghil Radjah
evm | holst m 166cm
iii. Ramons
iie. Sieghil Nadia
ie. Dolly Parton
evm | dwb vrn 170cm
iei. Creativity Call
iee. Deanna Dee
e. Blonde Bud
evm | old vkko 164cm
ei. Gold Seeker
evm | old cre 167cm
eii. Goldier
eie. Vandalia
ee. Shady Teed
evm | old tprt 168cm
eei. Shadowheart
eee. Chifonda

Unknown Calypso (i.) on onnistunut yhdistelmä säpäkkää holsteinorilinjaa ja hyvästä käsiteltävyydestään tunnettua tanskalaista sukua. Calypso ei ole erityisen isokokoinen, mutta se on hyvin liikkuva kouluhevonen ja ratsastettavuudeltaan mitä miellyttävin: herkkä, kevyt ja rehellinen. Se on tehnyt komean kilpauran kotimaan koulukentillä jalostusorina toimimisen ohella. Ryhdikäs ruunikko on jättänyt monta laadukasta jälkeläistä, joista eniten suuren yleisön kiinnostusta nauttineet ovat nuorena ulkomaille kelpo summalla kilpahevoseksi huudettu ruuna Unowia sekä isänsä jalanjälkiä kotimaisena jalostusorina jatkava Calanzo.

Sieghild Radjah (ii.) tiedetään melko räiskyväksi hevoseksi, eikä se toisaalta ole yllätys: orin isälinja on täynnä melko kuumaverisiä kavereita. Ammattilaisten alusta pitäen ratsastama ori on kuitenkin tehnyt kovaa jälkeä niin nuorempana nuorten hevosten karkeloissa kuin myöhemmin GP-radoilla. Sen kilpaura ei kuitenkaan ollut pitkä. Syytä Sieghild Radjahin varhaiselle eläköitymiselle on spekuloitu, mutta toistaiseksi kannatetuin arvaus - kestämätön pää - on tosiaankin vain arvaus. Sitä jalostuksessa käyttäessään kasvattajat ovat kuitenkin olleet melko varovaisia ja se on selvästi jätetty yhdistämättä verevimpiin tammoihin. Sieghild Radjahilta hyväluonteisten tammojen jälkeläiset ovat saaneet suorituskykyä ja huippu-urheilijalle sopivan kompaktin, ryhdikkään rakenteen.

Dolly Parton (ie.) oli miellyttävä kaunotar hevoseksi. 18-vuotiaana suolikiertymän vuoksi lopetettu tamma ehti asua Suomessa yli kymmenen vuotta, ja koko tämän ajan samalla omistajalla. Elämänsä aikana Dolly Parton sai seitsemän jälkeläistä, ja milloin se ei toimittanut jalostustamman virkaa, se toimi omistajansa kertoman mukaan oikeana luottoratsuna. Dollyn kanssa pääsi moni sen omistajan tuttava kokeilemaan hevostelua. Kantakirjalausunnossa erityistä kiitosta niittivät sen erinomaiset jalka-asennot, ja hyväjalkaisia ovat olleet tamman jälkeläisetkin.

Blonde Bud (e.) on kulkenut elämässään monenlaisia polkuja. Varsana se myytiin nuorelle ammattiratsuttajalle, jonka piti kouluttaa tamma nuorten luokkiin ja esittää laatuarvosteluissa. Varojen ehtymisen vuoksi Blonde Budin ostaja kuitenkin luopui hevosistaan ja vaihtoi alaa. Tuolloin neljävuotias tamma päätyi yksityishenkilölle, joka teetti siitä yhden varsan. Seuraavaksi tamma päätyi myyntitallille, josta sen osti suomalainen intohimoinen harrastaja haaveenaan laadukas kouluratsastusharrastus. Kiltti mutta hermostuvainen Blonde Bud ei kuitenkaan harrastelijan kanssa esittänyt vieraissa paikoissa rentoja kouluohjelmia, ja kilpailuharrastus jäi vähemmälle. Omistaja oli kuitenkin jo kiintynyt kauniiseen ja herkkään hevoseensa. Blonde Bud sai jäädä omistajalleen laadukkaaseen kotitreeniin, ja mielenkiinnosta sillä tehtiin kaksi varsaa lisää. Vanhempi näistä Suomessa syntyneistä varsoista on Valine Alme. Nuoremman varsan kasvattaja piti itsellään, ruunasi ja sai siitä haaveilemansa harrastekilparatsun.

Gold Seekeristä (ei.) tuli Tanskassa oikeastaan melkoinen trendiori, kun se kisauransa jälkeen myytiin Saksasta sinne. Liekö tuo mikään ihme? Orin kiinnostavuutta ei suinkaan voi pistää vain erikoisen värin piikkiin, sillä siinä on muutenkin varsin onnistunut paketti kasassa. Gold Seeker on komea ilmestys, jonka koreasti kaartuva kaula ja ilmeikäs pää ovat kuin suoraan sen voikolta isältä perityt. Emänsä puolelta Gold Seeker on hieman yllättäen estesukuinen, mutta orista tuli kuitenkin erinomainen askellajihevonen. Sen olemuksessa kuultaa selvästi voimakkaammin isän puolen kouluhevoslinjojen vaikutus, ja sille tarjotuista tammoista selvä enemmistö onkin ollut koulusukuisia. Gold Seekerillä on muutamia oikein hyvin hyppääviäkin jälkeläisiä estesukuisista tammoista. Luonteeltaan Gold Seeker on valpas ja vauhdikas.

Shady Teed (ee.) on Gold Seekerin tapaan saksalaissyntyinen hevonen. Se myytiin nuorten hevosten huutokaupasta ulkomaille, ja sittemmin se onkin tullut tutuksi monelle tanskalaiselle hevosharrastajalle. Huippuhieno tummanpunarautias tamma nousi ryminällä ensin kouluratsastuksesta kiinnostuneiden ja sittemmin laajemminkin hevosurheilua seuraavien tietoisuuteen, kun se silloin vasta 18-vuotiaan Aldora Kristensenin kanssa sijoittui toiseksi Tanskan mestaruuskilpailuissa. Kristensen antoi myöhemmin lehtihaastattelun, jossa hän nimesi Shady Teedin elämänsä hevoseksi, joka antoi sysäyksen sitä seuranneelle ammattilaisuralle. Shady Teed jäi kilpailueläkkeelle, kun se oli kääntymässä 16-vuotiaaksi, ja kilpauran jälkeen se synnytti neljä varsaa. Vielä 24-vuotiaana eloisan ja pirteäilmeisen tamman kerrottiin nauttivan maastoratsastuksista, mutta vuodet vaativat veronsa. Tamma lopetettiin 27:n vuoden iässä.

Jälkeläiset

fwb-t. Seline v.d. Zelos (VH-tunnus), s. 23.03.2015, i. Skywalker.
rp-t. Odenelle v.d. Zelos (VH-tunnus), s. 08.09.2015, i. Northug Olaf.
fwb-t. Demeter v.d. Zelos (VH-tunnus), s. 01.03.2016, i. Awdand Dequise.
fwb-o. Sinevan Brontide (VH-tunnus), s. 10.03.2018, i. Bavarignis .
fwb-t. Sinevan Praline (VH-tunnus), s. 05.05.2018, i. Paraxis.

Päiväkirja ja valmennukset

Ostopäätös, 8. tammikuuta 2018 kirjoittanut omistaja
Mitä tehdä melkein sadalla miljoonalla eurolla? Siinäpä kysymys, johon Daniel ei ollut koskaan uskonut joutuvansa pohtimaan vastausta. Saihan ajatuksella leikitellä, mutta että se olisi ollut todellinen tilanne... ei. Ei sellaista tapahtunut.

Paitsi että niin vain tapahtui. Hänen elämänsä mullistui vuonna 2017, ja sekin taisi olla vähättelyä. Kuinka usein sitä meni naimisiin, sai kuulla tulevansa isäksi ja voitti Eurojackpotissa 93 miljoonaa saman vuoden aikana? Eikä se ollut unta. Totisinta totta se oli, ja hyvänen aika, millaisia tunneryöppyjä hän oli joutunut läpikäymään. He molemmat olivat, Lynn ja hän. Danielista kuitenkin tuntui, että vaimo ei ollut vielä päässyt raskausajatuksista miljonäärishokkiin, mutta kyllä Lynn perässä seuraisi. Sillä välin Daniel jo teki suunnitelmiaan rahojen varalle.

Eihän niin suurta summaa voinut käyttää pelkästään itsekkäisiin tarkoituksiin, mutta jotakin Daniel aikoi tehdä myös itselleen. Hän aikoi ostaa hevosia. Tamma tai pari, joilla voisi harrastella kasvattamista, ja yksi tai kaksi hyvää, nuorta kilpahevosta, jos siltä tuntuisi. Tammoista hän halusi aloittaa, ja tammoja hän sitten kävi etsimään.

Oli helppoa olla valikoiva, kun budjetti ei ollut este. Ensin löytyi lottopotti: 14-vuotias kilpailueläkettä kohti käyvä GP-tason tamma, jonka isä oli Unknown Calypso ja emänisä Gold Seeker. Tammalla oli kolme varsaa, ja sen ensimmäisen tammavarsan kautta kulkeva linja lupasi hyvää menestyneisyydellään. Valine Almea Daniel ei siis mistään hinnasta suostunut päästämään käsistään.

Eipä sillä, että pian ensimmäistä seurannut jälkimmäinenkään löytö olisi huono ollut. Yhden epäonni oli toisen onnenkantamoinen: nuori trakenhertamma Apricity oli loukkaantunut jo hyvin alkaneen kisauransa varhaisestaipaleella. Pitkä kuntoutusaika ei käynyt yksiin sen silloisen omistajan tavoitteiden kanssa, etenkin, kun trailerista purkamisen yhteydessä tapahtuneesta tapaturmasta alkunsa saanut vamma ei ollut satavarmasti paranneltavissa aivan täydellisesti. Myyjällä oli kiire saada Assi pois käsistään, sillä uusi kilpahevonen oli jo kiikarissa ja karsinapaikka huipputallissa täytyi saada vapautettua sille. Hienon hevosen ostaminen lähes pilkkahinnalla, check.

Valma kotiutuu, 17. tammikuuta 2018 kirjoittanut omistaja
"Sulla taitaa olla joku mieltymys vaaleisiin naisiin", Kersti vitsaili käsittämättömästi.
"Miten niin", Daniel murahti ja taputti vieressään tepastelevan tamman loimen peittämää kaulaa.
"Lynn on blondi, Zeta on kimo, Karkki on voikko, ja nyt tää."
"Tällä on mustat jouhet", Daniel huomautti kuivasti.
"No mutta onhan se nyt muuten ihan kultakimpale."

Daniel ei sanonut sitä ääneen, mutta ajatteli tamman olevan kultakimpale monesta syystä. Väri oli niistä kaikkein vähäisin, eihän Daniel siitä niin piitannut, mutta hevosessa oli kaikki, mitä siinä tarvitsi olla. Valma oli ostettu siitostammaksi niin sukunsa kuin omien suoritusnäyttöjensäkin takia. Daniel hehkui intoaan, mutta tietysti vain hiljaa itsekseen, kuten vähäeleiselle ja -puheiselle miehelle sopi. Valmakin tulisi tarvitsemaan aktiivista liikuttamista, ja Daniel ei pistäisi lainkaan pahakseen valmiiksi koulutetun GP-kouluratsun selkään kipuamista. Voisi fiilistellä.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ollut ratsastamisen aika. Daniel talutti kauniin tammansa talliin ja napsautti sen hetkeksi pesukarsinaan. Mies oli vasta irroittamassa kuljetussuojia Valman sorjista jaloista, kun hän kuuli vaimonsa kommentoivan:
"Vai että tällainen on meidän uusi perheenjäsen! Oppilaat repii pelihousunsa pettymyksestä, kun kuulevat, ettei se tullut tuntikäyttöön. Kaunotar."

Daniel kohotti katseensa ja hymähti pienesti. Toppatakin, kaulahuivin ja pipon peitosta pilkistivät Lynnin kasvot, ja niillä oli utelias ja ilahtunut ilme. Lynn piti Valmaa kauniina hevosena.

"No, onneksi sen ei tarvitse asua kovin pitkään ratsastuskoulun tiloissa pällisteltävänä", Daniel tokaisi, ja Lynn nyökkäsi mietteliäänä.
"Kohta pääset kivitallin rauhaan", vaimo sanoi muina naisina edessään seisovalle ruunivoikolle kouluratsulle. "Se valmistuu pikemmin kuin uskotkaan. Toi hassu mies on pistänyt hippulat vinkumaan sen suhteen."

Sulho, 21. tammikuuta 2018 kirjoittanut omistaja
Kuinka hassu sattuma olikaan, että Valman astutettavaksi viedessään Daniel sai kuulla sille valitun orin olevan hiljaisessa myynnissä. Se ikään kuin lipsahti oriaseman tällipäälliköltä, joka oli heitä vastassa heidän saapuessaan. Ajatus jäi kytemään, tietenkin. Hevosenostoaihe oli ollut ahkerasti pinnalla, kun Daniel oli suunnitellut omaa kasvatusharrastustaan.

Valma ja Bavarignis olivat Danielista kiinnostava yhdistelmä. Harrastehevosta varsasta tuskin tulisi, mutta itselleen tehdessään Daniel ei siitä murehtinutkaan. Hän saattoi jalostaa rakennetta ja liikettä tiettyyn pisteeseen saakka luonteekin kustannuksella, tai jos nyt ei kustannuksella, niin ilman, että se oli ykkösprioriteetti. Tulevan varsan isänä käytetty Bavarignis oli orimainen ja voimakas, ja toistaiseksi sillä oli hyviä tuloksia kansallisista vaativa B -tasolta. Daniel oli seurannut hevosta ja todennut, että kyllä se siitä ylöspäin vielä nousisi. Pääasia kuitenkin oli se, mitä sillä oli tarjota varsalle sukunsa ja rakenteensa osalta, sillä koulutustasohan ei tunnetusti periytynyt.

Valma oli paljon Bavarignista kevyempi, mitä tuli ratsastettavuuteen, mutta siinä oli omat kommervenkkinsä. Ehkä Bavarigniksesta saataisiin varsaan tietynlaista rohkeutta, jotta rutiinit eivät olisi varsalle yhtä tärkeitä kuin emälleen. Ja, Daniel toivoi, Bavarigniksen suvun kautta varsaan tulisi myös kokoa. Sekä orin isä- että emälinjan tiedettiin jättäneen melko suuria jälkeläisiä.

Varsahaaveita pyöritellessään Daniel ihasteli Bavarignista yhä lisää. Hän tiesi jo jalostusvalintaa tehdessään suorittamiensa tietohakujen vuoksi hyvin paljon hevosesta, ja koska tunne siitä, että hevonen oli hyvä, oli niin vahva, hän uskalsi ottaa asian puheeksi vaimonkin kanssa.

Lynn huokaisi syvään, hymyili kuivasti ja sanoi:
"Niin tietenkin. Kyllähän sä nyt jalostusorin tarvitset, jos aiot olla vakavastiotettava hevoskasvattaja."
Vaikka se lausuttiin vitsailevaan sävyyn, Lynn oli jo alistunut kohtaloonsa. Kun Valma haettaisiin miehelästä kotiin, eiköhän sieltä kotiutuisi myös sulho. Innostunutta Danielia oli mahdoton pidellä aisoissa.

Kouluvalmennus, 1. helmikuuta 2018 kirjoittanut Heidi N.
Valma ja Daniel olivat suorittaneet itsenäisen alkuverryttelyn, jonka aikana olin pitänyt ratsukkoa silmällä nähdäkseni miten heidän yhteistyönsä sujui. Daniel ratsasti hevosta määrätietoisesti ja selkeän ammattitaitoisesti, eikä Valma tuntunut olevan kovinkaan hankalalla päällä. Toisinaan kuitenkin pistin merkille, että ratsastajan käsi saattoi olla hivenen Valman mielestä liian kova, johon tamma reagoi jännittymällä ja se rikkoi hetkellisesti sen taianomaisen esiintymisen, jota kouluratsastus parhaimmillaan oli.

Aloitimme siis siitä, käsien pehmentämisestä, Daniel teki aivan niinkuin pyysin ja alkoi näkemään itsekin ongelman, kun pääsin pari kertaa huomauttamaan asiasta Valman jännittyessä. Ruunivoikko oli selkästi hyvin herkkä peli, eikä sietänyt edes pientä virhettä ratsastajaltaan, joka oli kyllä hienon reheellistä palautetta suoraan selkään. Ravityöskentelyssä otimme taivutuksia ja kokoamisia eri tehtävien muodoissa, Valma oli kuitenkin jo kisauransa ilmeisesti kilpaillut, eikä valmennukselta haettu enää sellaista kilpailuapua, mitä normaalisti valmennuksissa harjoiteltiin. Sen vuoksi pidimme tehtävät mukavan kevyinä ja keskityimme enemmän ratsastajan ja ratsun yhteistyöhön, kuin Valman kouluttamiseen.

Laukassa jatkoimme kokoamisilla ja taivutuksilla, sekä otimme väistöjä mukaan tehtäviin. Edelleen jatkoin ohjastuntuman keventämisen opastusta, muuten ratsukolla tuntui olevan homma oikein hyvin hallussa, eikä minua oikeastaan tarvittu paljoa avustamaan ratsastuksessa. Lopettelimme valmennuksen positiiviseen tunnelmaan, oli ainakin Valma hionnut, eli tunti oli ollut sopivan raskas kokonaisuus ratsukolle. Tamma oli ihan selkeästi kouluratojen konkari ja Daniel ratsasti sitä juuri ruunivoikolle sopivalla tavalla, jota oli aina ulkopuolisen mahtava seurata.

Kouluvalmennus, 12. helmikuuta 2018 kirjoittanut Sussu
Saapuessani valmentamaan Daniel Susinevaa ja tämän upeaa koulutammaa Valmaa, oli ratsukko jo ehtinyt suorittamaan hieman itsenäistä alkuverryttelyä. Pääsimme siis heti itse asiaan ja kehotinkin miestä ensin hieman itsenäisesti näyttämään heidän ravityöskentelyään. Ratsukosta huomasi heti, että yhteistyö pelasi, joten uskoin valmennuksen sujuvan oikein hienosti alusta loppuun. Annoimme Valmalle hetken välikäynnit, jonka aikana Daniel sai hieman kertoa minulle tammastaan ja siitä, olisiko hänellä jotain toiveita valmennusta ajatellen.

Aloitimme hommat hieman vetristämällä Valmaa avo- ja sulkutaivutuksilla, koska tietenkin hieman jo iäkkääpi tamma on pakkasilmalla kankea. Valma suoritti tehtävät tasaisen varmasti ja ainoa huomautettava asia oli Danielin katse, joka helposti painui tamman niskaan. Valma vertyi nopeasti ja jatkoimme eteenpäin. Keskityimme seuraavaksi hieman kokoamisiin ja lisäyksiin suurella kahdeksikolla, jonka jälkeen lähdimme työstämään piaffea ja passagea. Passagessa Valmalla oli todella hyvä tahti ja se polki uskomattoman hienosti takajaloilla, mutta piaffessa tamma lähti helposti liikaa etenemään. Melko pienillä korjauksilla saimme piaffenkin parannettua oikein mallikelpoiseksi, jonka jälkeen ratsukko sai taas parin kierroksen hengähdystauon.

Viimeisenä vuorossa oli laukkatehtävät, joissa päätimme keskittyä erityisesti laukanvaihtoihin ja vastalaukkaan. Tehtävänä oli laukata kolmikaarista kiemurauraa siten, että välillä laukka vaihtuu ja välillä ei. Valma pyrki hieman ennakoimaan vaihtoja, jolloin Daniel sai olla todella tarkkana, että tarvittaessa tamma pysyy vastalaukassa. Kun sekä ratsastaja että ratsu keskittyivät hommaan täysillä, tulivat vaihdot vain oikeisiin paikkoihin, eikä tullut ylimääräisiä vaihtoja. Tähän oli hyvä lopettaa valmennus ja Daniel saikin hetken ravailla Valmaa hieman pidemmällä kaulalla, jonka jälkeen tamma sai kunnon rapsutukset ja sai kävellä loppukäynnit pitkällä ohjalla.

Aamun sarastaessa, 10.03.2018 kirjoittanut omistaja
Valma oli suoriutunut varsomisestaan ammattilaisen ottein. Danielille se oli helpotus; kokemattomana kasvattajana hän oli nähnyt etukäteen painajaisia pieleen menevistä varsomisista ja menetetyistä varsoista. Niinpä hän oli kytännyt viimeiset yöt kameraa ja nukkunut hävyttömän vähän pelätessään, että joko Valma tai Assi alkaisi varsoa ja asiat menisivät kamalalla tavalla pieleen.

Suuren karsinan suojissa ruunivoikko emä otti honkkelin ja pitkäkoipisen pienen orivarsan hoitoonsa yhtä varmoin ottein kuin oli hoitanut koko varsomistapahtuman. Siinä ei ihmistä kaivattu, Daniel totesi. Valma mulkoili häntä sen näköisenä, ettei totisesti halunnut minkään häiritsevän sitä varsanhoitopuuhissa.

Koska rautiaalla orivarsalla ja sen emällä oli kaikki hyvin, Daniel vetäytyi syrjään. Teki mieli jäädä tuijottamaan varsaa, mutta mitä hyötyä siitä olisi ollut? Päivän työtkin piti hoitaa.

Aivan ensimmäisenä Daniel suuntasi Paavon luo. Sen treeniohjelmassa olisi ollut pitkä maastolenkki, mutta reitit olivat niin jäiset, että olisi parempi pitäytyä turvallisemmilla pohjilla. Isoa, irroittelevaa laukkaa maneesissa ja ehkä kavaletteja mielenvirkistykseksi, Daniel päätti harjatessaan maksanrautiaan selkää. Orilla ei ollut kaiketi aavistustakaan, että vain tovi sitten talliin oli syntynyt sen jälkeläinen.

Oppiäitinä, 13.06.2018 kirjoittanut omistaja
Valman rutiininomaiset äidin otteet olivat mieltärauhoittavaa seurattavaa. Tamma ei turhia stressannut, kun sen kermanvaalea tammavarsa, Sinevan Praline, loikki tutkimassa laidunta. Vaalean tammavarsan kannoilla hoippui nuorempi pikkuori, jonka ensikertalaisemä piti selvästi tiiviimmin silmällä jälkikasvuaan ja heilutteli levottomana korviaan. Daniel nytkäytti hartioitaan rentoutta tavoitellen. Kyllä Abelina vielä emäksi oppisi. Valman rauhoittavasta mallista ei ainakaan olisi sille haittaa.

Oli ilo seistä siinä katselemassa kahta hienoa tammaa ja terveitä, energisiä kasvatteja, jotka telmivät tyytyväisinä kesäpäivässä. Kolmatta varsaa odotettiin syntyvän pian, ja myöhempään kesään mahtuisi vielä Apricitynkin varsa. Neljän kasvatin kesä sai jopa Daniel Susinevan kaltaisen hymyttömän miehen tyytyväiselle mielelle. Tätä hän oli haaveillut tekevänsä siitä saakka kun oli nuorena aikuisena innostunut uudelleen hevosista ja kouluratsastuksesta.

Valma ja Abelina katsahtivat yhtä aikaa varsojaan, totesivat niiden olevan turvassa ja keskittyivät sitten laiduntamiseen. Abelinakin malttoi rentoutua hetkeksi, kun vanhempi tamma sen rinnalla ei osoittanut huolestumisen merkkejä. Danielin katse siirtyi emätammoista niiden jälkeläisiin, jotka olivat pysähtyneet rapsuttelemaan toisiaan. Praline ja Clarino opettelivat yhdessä hevosten tavoille, eikä niillä ollut huolta huomisesta.

Kunnianarvoisa rouva, 20.08.2018 kirjoittanut omistaja
Valmalla saattoi olla jo ikää, mutta se ei silti ryhtynyt leppoisaksi muoriksi. Daniel, joka arpoi olisiko tammasta vielä paikallaan tehdä viimeinen varsa, halusi sen joka tapauksessa olevan fyysisesti niin hyvässä kunnossa kuin suinkin mahdollista, jahka seuraava astutuskausi koittaisi. Viisi varsaa ja kahdeksantoista ikävuotta näkyivät jo tammassa, eikä sillä olisi enää ainakaan kilpauraa edessään, mutta se ei suinkaan tarkoittanut ettäkö sen paikka olisi ollut laitumenperällä rapistumassa lisää.

Ehei. Daniel teki konkaritammastaan opetushevosen Anmari Franssille, nuorelle ratsuttajalle, joka oli aikanaan tullut talliin tekemään työssäoppimista ja sittemmin jäänyt sille tielleen. Anmari omisti Danielin kasvatin, ja olisi Apricotin koulutuksellekin eduksi, jos sen omistaja siihen puuhaan ryhtyessään jo tietäisi, miltä koulutusskaalan huippupään piti tuntua.

Anmari sai tehtäväkseen vaalia Valine Almea kuin omaa silmäteräänsä. Heti kun Pralinen ikä sen salli, Anmari ryhtyi kuntouttamaan pitkään varsatammana rentoillutta GP-hevosta parhaaseen ratsastuskuntoonsa. Kuntokuuri sisälsi paljon maastoilua ja monipuolista työskentelyä; ruunivoikko kouluratsu nähtiin ajoittain myös suorittamassa jumppaavia estetehtäviä.

Valmalla ratsastaminen sai jopa viileän Anmarin tuntemaan jotakin. Ei se alkuun tuntunut ihmeelliseltä. Kun Anmari ensimmäisiä kertoja haki laitumelta vanhan tamman, jonka selkä oli varsojen ja vuosien painama ja ratsunlihakset heikentyneet, tilanne tuntui peräti turhauttavalta. Valma ei kuitenkaan antanut Anmari Franssin kuvitella kovinkaan kauan, että tammalla ratsastaminen oli kurja nakkitehtävä. Lihaskunnon kohentuessa Anmari alkoi ymmärtää tallin kunnianarvoisan rouvashevosen loistokkuutta.

Vielä kerran emäksi?, 02.12.2018 kirjoittanut omistaja
Orivalintojen tekeminen omille tammoille oli Danielille mieluisaa puuhaa. Valma sai kuitenkin omistajansa pysähtymään eri tavalla pohdinnan äärelle kuin muut tallin tammat. Kyse ei ollut orin valitsemisesta; nyt kouluhevoskasvattajaa mietitytti, tarvitsiko hienon tamman enää varsoa. Sen jälkeläiset olivat kautta linjan olleet laadukkaita kouluhevosia, eikä Daniel takuulla joutuisi pettymään tälläkään kertaa, jos päättäisi tamman astuttaa.

Mutta Valma olisi pian jo 19-vuotias. Se oli viiden varsan emä ja saavuttanut elämässään paljon muutakin. Nyt se opetti yhä virkeänä ja pontevana Anmari Franssille, millaista oli ratsastaa hevosta joka jo osasi kaiken, ja siinä tehtävässä tamma loisti.

Loistaisi se emänäkin, Daniel ajatteli, mutta empi.

Jospa tamma oli jo varsansa varsonut.

Mitä hän hevosella sitten enää tekisi? Kysymys oli rationaalinen. Valma oli ostettu siitostammaksi, ja ellei se varsoisi, se tekisi oman tarkoituksensa tyhjäksi. Kylmällä järjellä ajateltuna se olisi aika laittaa pois täyttämästä tallia ja kuluttamasta rehuja. Daniel Susinevalla oli kuitenkin miehen mainetta pehmeämmät arvot, ja niin ajatus hienon - tarpeettomankin - hevosen lopettamisesta kivisti miehen sydäntä.

Eihän sitä tarvitsisi päättää nyt, mies sanoi hiljaa itselleen. Valinta siirtyi hamaan tulevaisuuteen, ja Valma sai armonaikaa, jota se ei tiennyt tarvitsevansa.

Ulkoasu © M Layouts
Muu materiaali © Lynn (VRL-05265)
Tämä on virtuaalitalli | this is a sim-game stable | Virtuaalihevonen