Perustiedot

Nimi: Sinevan Aurifex
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 01.07.2018 (22v)
Säkäkorkeus: 174cm
Väri: Voikko
Koulutus: Grand Prix
Omistaja: VRL-05265
Kasvattaja: Daniel Susineva (VRL-05265)
VH18-031-0269 | PKK2873

Kuvagalleria

Kilpailukalenteri

Hevonen on kilpaillut sijoittuen Grand Prix -tasolla porrastetuissa kilpailuissa.
Katso statistiikka.
KRJ 6689.9 p. (vt. 11/10)

Meriitit

KTK-II 08/2018
KRJ-I 07/2021

♥ Muistoissamme 2.8.2021 ♥

Sinevan Aurifex

KRJ-I, KTK-II

Kullanhohtoinen Aurifex on miellyttävä ja näyttävä hevonen. Kookas ori on itsevarma, mutta ei dominoiva. Se ei säiky tai stressaa juuri mitään, ja sen kanssa onkin suorastaan ilo työskennellä kilpailupaikoillakin. Kotona yhteiselo vasta mutkatonta onkin. Ratsuna ori on kuitenkin melko haastava, sillä se on vähän hitaasti käynnistyvää ja jähmeää mallia. Hienot liikkeet eivät kanna pitkälle, ellei Arskaa saa ratsastettua kunnolla työskentelymoodiin. Arska tarvitsee usein vähän lisää vipinää kinttuihinsa, sillä kaikkein mieluiten se ottaisi aika lungisti ja tekisi kaikkea mukavaa. Daniel on periaatteessa tyytyväinen, ettei Arska ole yhtä lentoonlähteväinen kuin emänsä, mutta vähän vähempikin rauhallisuus voisi piisata.

Kisapaikoilla hevosen rautahermot ovat toki ihan mukavakin asia, sillä ratsu ei ota ylimääräisiä kierroksia ja tee niistä johtuvia rikkoja ohjelmissaan. Arska onkin melko tasainen puurtaja. Se pitää viritellä verryttelyssä nopeaksi jalalle ja saada pysymään aktiivisena läpi radan, mutta niillä vinkeillä orin kanssa yleensä pärjääkin ja saa aikaiseksi siivon rutiinisuorituksen. Ihan kirkkaimmat loistosuoritukset vaativat kuitenkin sopivan mielentilan ja riittävästi energiaa alleen.

Kai Arskaa voi sanoa vähäsen tylsäksikin, jos nauttii säpäkämpien hevospersoonien aiheuttamasta jännityksestä. Tässä hevosessa jännittävintä on sen ärsyttävä taipumus kolistella etukaviolla karsinan ovea ruoka-ajan lähestyessä, elleivät rehukärryt liiku sen mielestä tarpeeksi sutjakkaasti. Joskus vuosien varrella on Arskan myyntiä mietitty, enkä voi olla miettimättä, että se olisi kyllä tehnyt jonkun turvallisesta mutta laadukkaasta harrastuskaverista ja opetusmestarista haaveilevan todella onnelliseksi. Kotiin se kuitenkin jäi, ja kyllä sillä on tänne ihan oma paikkansa muodostunutkin: sen läsnäololla tuntuu olevan tyynnyttävä vaikutus silloinkin, kun meno muuten on sähköisimmillään.

Sukutiedot

i. Paraxis
Fn, KRJ-I, YLA1
old crem 178cm
VH-tunnus
ii. Parazar
evm | old vkko 174cm
iii. Paramour
evm | old vprt 179cm
iie. Vanille
evm | old crem 174cm
ie. Frauke
evm | old rnvko 169cm
iei. Royal
evm | old m 175cm
iee. Baldor
evm | old vkko 171cm
e. Apricity
Fn, KTK-II, KRJ-I
trak rt 168cm
VH-tunnus
ei. Capricorn
evm | trak m 166cm
eii. Fairy Foe
evm | trak rt 170cm
eie. Coral
evm | trak m 165cm
ee. Allegory
evm | trak vprn 169cm
eei. Pelegrino
evm | trak trt 168cm
eee. Ambiance
evm | trak vrn 167cm

Jälkeläiset

2019 fwb-o. JB Coruscation, e. Melisse Kern
2019 fwb-t. Sinevan Esmerie, e. Sinevan Enchanti
2019 fwb-t. Sinevan Caramilla, e. Sinevan Clarinora
2021 fwb-t. Peggy Lynx, e. Ohne Paula HAH
2021 fwb-o. Sinevan Allotropez, e. Sinevan Leslie

Päiväkirja ja valmennukset

Kasvutarina
Se ei ollut mikään kuohuva, korskuva ori. Voikko kasvoi hitaasti ja näytti pitkään sangen vaatimattomalta, eikä sen luonteesta ollut pahaa muttei juuri mitään muutakaan sanottavaa. Tavallaan Aurifex tuntui persoonattomalta, etäiseltä hevoselta, jolla oli ihan oma maailmansa. Niin suvukas ja laadukas kuin se olikin, se tuntui aina unohtuvan mieleenpainuvampien hevospersoonien sekaan ikään kuin sivuhenkilön rooliin.

Vielä kolmevuotiaana Arska oli aivan keskenkasvuisen näköinen. Se sisäänratsastettiin muita myöhemmin, niin epätasapainoisessa kasvuvaiheessa kun se oli ikätovereidensa jo kantaessa melko pätevän näköisinä ratsastajaa selässään. Kun Arska sitten lopulta pääsi ratsukoulutuksessaan alkuun, se osoitti valtaisan mutkatonta tyyneyttä, jonka turvin koko sisäänratsastusvaihe meni yhdessä hujauksessa ja tuntui sujuvalta kuin mikäkin! Nuoresta iästään huolimatta hevonen tuntui kypsältä ja valmiilta haasteisiin.

Suoraviivaisesti Arska edistyi koulutuksessaan. Myöhäisestä alustaan huolimatta ori otti kiinni joitakin ikätovereistaan, ja nuorten hevosten luokissa se ehti esiintymään — ja vieläpä aivan pätevästi edukseen! Eipä tarvinnut hävetä nuorena niin kovin vaatimattomalta näyttänyttä, mitäänsanomattoman luonteen taakse katoavaa hevosta enää, kun se pääsi näyttämään, mikä sen vahvuus oli. Arska jos joku oli suoritusvarma hevonen. Sen selkään noustessaan tiesi, mitä alleen sai: Arska oli ratsastettavuudeltaan ennalta-arvattava, eikä sen päivän moodia tarvinnut juurikaan jännittää.

Joskus Arskakin on todistettavasti innostunut ja oikein kiikuttanut ratsastajaansa pitkin kenttää. Niin on käynyt muutamaankin kertaan, ja aina silloin, kun iso ori on päässyt hyppäämään naurettavan pieniä esteitä. Toinen tallin ratsastajista — tietysti Ella Helkkä, sillä Anmarihan ei tällaiseen huvitteluun aikaansa tuhlaisi — on oikein asiakseen villinnyt hevosta ja kannustanut sitä etenemään ihan erityisen rieppaassa laukassa, ja kyllähän Arskasta sitten on laukkaa irronnutkin. Pienet esteet ovat ylittyneet suurilla leiskautuksilla ja sivusta on saatu katsella Ellan nauravaa naamaa, kun Arska on jopa vähän loikkinut esteiden jälkeenkin innostuksissaan. Kovin kummoiseltahan orin hypyt eivät näytä, mutta pääasia, että on hauskaa!

Silloin tällöin on Arskan kohtalo ollut vähäsen vaakalaudalla, kun on mietitty, laadittaisiinko siitä myynti-ilmoitus. Lopulta ilmoitus on aina jäänyt tekemättä. On ollut vaikea kuvitella Arskan markkinoinnin kohderyhmää: se on jo sukunsa puolesta niin arvokas, että hintalappu karsii monia harrastajia pois, ja ammattilaisten huomiosta kilvoittelee moni muukin yhtä laadukas ja kuitenkin keveämpi ja energisempi hevonen. Ehkä joku olisi tahtonut hevosen itselleen jalostusoriksi, sillä tasalaatuisen kilpauran sijaan Arskan kirkkaimmaksi perinnöksi voisi sanoa sen hienoja jälkeläisiä: niiden joukossa on niin Danielin ensimmäinen I-palkinnon kantakirjatamma kuin Grand Prix -tasolla kilpaillut jalostusorikin, ja Dressage Mastersin yhteydessä järjestetyn Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuuden paras puoliverivarsa, josta on sittemmin kehittynyt hieno vaikeiden luokkien kilparatsu.

Että onhan matkan varrelle sitten kuitenkin mahtunut kaikenlaista, ja joku toinen voisi hyvin osata kertoa Arskastakin kiinnostavamman tarinan. Itse en edes yritä tuoda kertomukseen sen suurempaa jännitystä, sillä oikeastaan en näe sellaiselle tilausta. Arska on kaikessa tasaisuudessaan juuri sellainen hevonen kuin sen on haluttu olevan ja arvokas omana itsenään.

Arskalla alkaa olla ikää, ja vuodet ovat tuoneet sille omanlaistaan karsimaa. Siitä on kehittynyt raamikas ja ryhdikäs hevonen, ja sen ilmeessä on tyyneyttä ja viisautta. Upeimmillaan Arska on laitumella ilta-auringon kirkastaessa sen kultaisen karvan hohdetta. Aktiivinen kilpaura on jäänyt taakse, mutta hevosesta on tullut opetusmestari nuorelle ja kunnianhimoiselle Kaspian Franssille. Kaspianin hupsuista haaveista huolimatta Arska ei ole käytettävissä kansainvälisiin kilpailuihin, vaikka poika kuinka tahtoisi reissata ulkomailla kilpailemassa Grand Prix -hevosella ikäluokkansa arvokilpailuissa. Lähiseudun alue- ja kansallisissa kisoissa ratsukko kuitenkin käy toisinaan kilpailemassa vaativia luokkia, ja rauhallisen Arskan kanssa Kaspian saa keskittyä tyystin omaan tekemiseensä ja ohjelmien ratsastamiseen parhaalla mahdollisella tavalla.

Kultaisesta orista kuitenkin näkee, ettei se ihan aina ota itseensä verrattuna osaamatonta ratsastajaansa aivan todesta: Kaspian saa hyvin harvoin heräteltyä Arskaa parhaaseen loistoonsa, ja niinpä Grand Prix -ratsu körötteleekin pojan kanssa vaativien luokkien ratoja siististi mutta vähäisellä intohimolla kuten kunnon osa-aikaeläkeläinen. Hötkyilemättömästä nuoresta hevosesta on kasvanut kaiken kokenut ja, jos mahdollista, entistäkin lungimpi arvokas herrasmiesori.

Ulkoasu © M Layouts
Muu materiaali © Lynn (VRL-05265)
Tämä on virtuaalitalli | this is a sim-game stable | Virtuaalihevonen