Perustiedot

Nimi: Bavarignis
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 20.06.2009 (23v)
Säkäkorkeus: 171 cm
Väri: Maksanrautias
Koulutus: Grand Prix
Käyttötarkoitus: Kouluratsu
Status: Kilpailueläkkeellä
Omistaja: VRL-05265
Kasvattaja: Inka & Pauli Mäkisalo, evm
VH17-031-0664 | PKK2505

Kuvagalleria


Kuvat © VRL-05265

Arvonimet

Finest 2018
KTK-II 2018*
PKK-V 2018
VIP MVA 2019
PP-MVA 2019
KRJ-II 2019**
YLA1 2019***
*Lausunto päiväkirjassa
** Heinäkuun tilaisuus:
8,5+40+20+11+15 = 94,5p, KRJ-II

*** Heinäkuun tilaisuus:
30,5+25+17+20+3 = 95,5p, YLA1

Ominaisuuspisteet

Hevonen on porrastetuissa tasolla 11 (KRJ). Katso statistiikka.
KRJ: 6709.89p
Tahti ja irtonaisuus: 3637.30 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 3072.59 p.

Näyttelyt

Rakenneluokat
05.01.2018 tuom. Odelie, EO-sert
16.01.2018 tuom. Anne & Odelie, LKV BIS1 KTK-sert
27.01.2018 tuom. Viiru, EO-sert
14.02.2018 tuom. Viiru, EO-sert & EM: yksityiskohdat
20.02.2018 tuom. Anne, EO-sert

Muu kuva -luokat
25.08.2018 tuom. Tuulia, KP & EM: upeus
29.08.2018 tuom. Anne, KP
19.08.2018 tuom. Inna, KP
30.12.2018 tuom. aksu, LKV KP

EM-luokat
31.12.2017 tuom. Anne, EM: väri
25.07.2018 tuom. Anne, EM: väri
25.08.2018 tuom. Loci, LKV & EM: värimaailma

♥ Muistoissamme 14.10.2019 ♥

Bavarignis

VIP MVA Fn, KTK-II, PP-MVA, PKK-Valio, KRJ-II, YLA1

{
Yhtenä ensimmäisistä Daniel Susinevan jalostusoreiksi luoduista tuontihevosista Paavo on omistajalleen aika harvinaislaatuinen yksilö. Virtuaaliharrastajalle, joka on vuosikaudet omistanut vain puolipölyisiä tarinahevosia, täydet tasot porrastetuissa kisannut ja PKK:n näyttelyissä varsapalkintoa lukuunottamatta täyden arvonimiluettelon saanut hevonen on pienoinen shokki. Paavosta ja muista sen kanssa samaan aikaan tuoduista ja ostetuista evm-sukuisista hevosista alkoi harrastamisen ja kasvattamisen uusi aalto: tarinahevosten rinnalle tuli laatistavoitteellisia sukulinjoja.

Tarinallisesti Paavon historia mukailee edellä kuvailtua uranuurtajan osaa. Se oli omistajansa ensimmäinen jalostusoriostos, eikä jäänyt viimeiseksi, sillä into kasvoi tehdessä. Paavon tämänhetkinen omistaja on nostanut hevosen vaativista koululuokista aina GP-tasolle saakka. Nyt, hevosen ollessa 16-vuotias, sen kanssa tehdään välillä kisamatkoja ihan vain mielenvirkistykseksi. Se on aktiivisessa liikutuksessa eikä ikä paina, mutta kisarekasta on pitänyt vapauttaa tilaa nuoremmille, vielä näyttöjään kerääville hevosille.
}

Voihan Bavarignis. Hevoseksi, jonka lempinimi on arkisesti Paavo, tällä on kyllä valtavan suuri ego ja huikaisevat show-hevosen elkeet. Se uskoo olevansa ihan kiistatta koko tallin (jos ei jopa maailman) hienoin hevonen. Se on lahjakas kouluratsu, jolla on erityisen hieno ravi ja erinomainen kilpailupää. Bavarignis ei yleisöä hätkähdä, vaan näyttää areenalle astellessaan päin vastoin siltä kuin se ajattelisi, että vihdoinkin saan ansaitsemaani ihailua. Joskus Paavo uskoo osaavansa hoitaa homman kotiin ihan itse ja saattaa tarjota vähän ekstramausteita ohjelmaan yleisön riemuksi. Se on herkästi kuumuva ja ennakoimaan ryhtyvä hevonen, jonka kanssa ei samaa tehtävää kannata tahkota pitkään mitään muuttamatta. Ei nimittäin ole ihan helppoa saada itsevarmaa hevosta takaisin kuulolle, kun se on kerran päättänyt tietävänsä ihan itse, mitä seuraavaksi tehdään.

Paavo vaikuttaa nauttivan kaikesta kilpailupäiviin liittyvästä jännityksestä ja tohinasta. Jos joku hevonen on joskus lastaustilanteessa pikemminkin marssittanut ihmisen koppiin kuin päinvastoin, niin tämähän se on. Ramppi tömisee, kun Paavo pistää hevosenkenkää toisen eteen. Kisapaikalla se katselee itsevarman kopeana ympärilleen eikä turhia hermoile.

Kotitallissakin Paavo on käytävänsä ehdoton valtias ja kuningas. Tuskin tallissa tapahtuu mitään ilman, että tarkkaavainen vartija tietää siitä. Karsinanaapuriksi ei kannata toista alfa-oria laittaa, sillä tämä kingimielinen kaveri ei kohtele haastajiksi kokemiaan oreja silkkihansikkain. Ihmisille Paavo ei kuitenkaan uhittele, kunhan sitä käsittelee itsevarmoin ottein. Epävarman harrastelijan käsiin sitä ei kannata lykätä, vaikka se onkin vihamielisyyden sijaan pikemminkin yltiöitsevarma. Paavossa on ripaus seikkailumielisyyttä, ja ken tietää, minne se suunnistaisi, jos se sattuisi pääsemään irti käsittelijältään. (Onhan se kerran, noloa kyllä, luovinut tiensä daamiseuraan ihan omin lupinensa, vaikka tätä ei tietenkään kenellekään kerrota).

Sukutiedot

i. Baron
evm | hann trt 173cm
ii. Bernhard
evm | hann mrt 169cm
iii. Benoit
evm | hann tprt 170cm
iie. Crystal Countess
evm | hann mkm 165cm
ie. Ivorina
evm | hann m 164cm
iei. Alessandro
evm | hann m 170cm
iee. India Ink
evm | hann m 165cm
e. Mariquil
evm | fwb trn 170cm
ei. Momento
evm | fwb mrn 168cm
eii. Monotypia
evm | hann m 169cm
eie. Padme
evm | fwb mrn 170cm
ee. Marissa
evm | fwb prt 168cm
eei. Cordial Chap
evm | trak rt 175cm
eee. Merenque
evm | fwb vrtkm 170cm

Okei, joo, tästä orilinjasta liikkuu tietynlaisia puheita. Että ne olisivat kovia hevosia, härkäpäisiäkin, vähän sellaisia karskeja ja machoja. Toisia puheet naurattavat: joojoo, onhan orimaisista oreista ollut puhetta maailman sivun, ja ehkä vähän hevosmiehen lisää on joskus heitetty soppaan mukaan. Toiset myöntävät varovasti, että jotkut orilinjat ovat tuottaneet haastavampia hevosia kuin muut. Bavarigniksen isälinja ei ole mitenkään pahimmasta päästä: isä Baron on toki kopeaksi kuvailtu hevonen, mutta ei vähäisimmissäkään määrin päällekäyvä villiori, niin kuin liioitellut huhut nyt voivat joskus väittää. Kookas ja ylväsprofiilinen hevonen saattaa pörhistellä yleisötilaisuuksissa, mutta vaaratilanteita se ei ole koskaan aiheuttanut. Kokenut kotimainen ratsuttaja ja kouluratsastaja Annika Suomaa nosti Saksasta tuomansa orin GP-tasolle saakka, ja ratsukon suurin saavutus oli Hepanholma Horse Shown kansainvälisen Grand Prixin hopeasija vuonna 2015. Eräässä hevosurheilulehden artikkelissa Annika kertoi hevosestaan seuraavaa: "Mielestäni hevonen ja etenkään ori ei ole liian vaikea, jos sen kanssa voi ratsastaa ahtailla verryttelyalueilla muiden hevosten keskellä ja pitää vaivattomasti sen keskittymisen työskentelyssä. Baronin vaikeudesta on puhuttu paljon, mutta kyllä ne puheet pohjautuvat johonkin muuhun kuin hevosen käytökseen."

» Bernhard (ii) on jo edesmennyt, vuosikausia kisaratoja aikanaan tahkonnut jalostusori. Sen suosion takana ovat pikemminkin orin omat suoritusnäytöt ja jälkeläisten laatu kuin hyvä luonne. Jalotyyppinen ja näyttävästi liikkuva GP-tason kiintomenestyjä Bernhard itse ei sentään ollut orilinjan hehkuvapäisin kuumakalle, vaan ehkä puheet haastavasta linjasta kulminoituvat sen isään.
»» Benoit (iii) oli kenties käännöspiste: tähän hevoseen saakka orilinjaa jalostettiin suorituskyky ja rakenne edellä, mutta päänuppi kävi siinä sivussa sukupolvi sukupolvelta kuohahtelevaisemmaksi. Benoitlaisia hevosia pidetään yhä tänä päivänäkin vain ammattilaisille sopivina, vaikka ori itse on jo hiipunut sukutauluissa vähimmilläänkin kolmanteen polveen.
»» Crystal Countess (iie) astutettiin modernilla Benoitilla, jotta jälkeläiseen saataisiin emäänsä enemmän kokoa ja jalkaa. Crystal Countess oli ulkonäöltään melko vaatimaton, mutta luonteeltaan miellyttävä ja tasainen puurtaja, jonka omistajan sisarentytär harrasti sen kanssa kouluratsastusta vaativissa luokissa. Varsoja tamma jätti kolme kappaletta, ja vain Bernhard jatkoi sukua, sillä toinen orivarsa ruunattiin ja ainoa tamma menehtyi parivuotiaana.

» Ivorina (ie) on satumaisen kaunis musta hannoverilaistamma. Sen ilmeikkäät, eloisat silmät ja korvat ja hienopiirteinen pää ovat malliesimerkki kansikuvatammasta. Ivorinalla on aika herkkä sielunelämä, ja nuorten hevosten laatuarvosteluihin ja muihin tapahtumiin osallistuessaan se saikin toisinaan säpinää aikaiseksi ympärillään. Rennonletkeää harrasteratsua siitä ei ikinä tullut, mutta hyvin liikkuva ja laadukas kouluhevonen kuitenkin. Hyvän sukunsa vuoksi siitä tehtiin jo varhaisessa vaiheessa kisauraa ostotarjous, jonka jäljiltä Ivorina matkasi siitostammaksi.
»» Alessandro (iei) oli klassisen charmantti jalostusori, joka teki säntillisen tasaisia suorituksia kisaradoilla ja jätti monia laadukkaita jälkeläisiä. Niiden joukossa oli muutama lähes isänsä veroinen suosikkijalostusori.
»» India Ink (iee) jätti kuitenkin Alessandroa vahvemman jäljen Ivorinan ulkoiseen olemukseen, sillä tammakaksikko ovat lähes toistensa peilikuvia. India Ink on yhä voimissaan ja nauttii asemasta siitostammalauman arvokkaana kärkihahmona.

Bavarigniksen emä Mariquil on luonteeltaan miellyttävä hevonen. Koska se olisi ennemmin jopa hieman turhan pehmeä ja hidas kilpahevoseksi, sille uskallettiin käyttää säpäkkää ja orimaista Baronia. Lopputulema olikin paljon emäänsä kilpahevosmaisempi Bavarignis. Muut Mariquilin varsat ovat myös laadukkaita ratsuhevosia. Niiden pään profiili on kaikilla ihmeellisen yhteneväinen, ja tamma on muutenkin jättänyt jälkeläisiinsä oman, selvän tyyppileimansa. Nyt vanhemmalla iällä tamma on jättänyt varsahommat ainakin toistaiseksi taakseen ja toimii sen sijaan mukavana harrastekilparatsuna kouluratsastukseen hurahtaneelle, itse itseään "tätiratsastajaksi" tituleeraavalle vuokraajalleen.

» Mariquilin takaa löytyy hieno kotimainen ori Momento (ei). Momento tunnetaan erinomaisesta ratsastettavuudesta ja miellyttävästä temperamentista, ja sen hienoja varsoja on myyty maailmallekin kilpahevosiksi. Rakenteeltaan Momento on kompakti ja suorituskykyinen, ja sen kouluratsastusyleisön mieliin kaikkein kirkkaimmin piirtynyt piirre on ollut huiman vahva laukka. Jokainen, joka on nähnyt tämän hevosen lisätyn laukan sen ollessa voimiensa tunnossa, takuulla muistaa sen pitkään jälkikäteen.
»» Laukka lienee Monotypian (eii) peruja. Mustan hannoverilaisorin laukkaohjelmat olivat läpi sen uran näyttäviä ja kellontarkkoja. Kokenut saksalainen kilparatsastaja Dieter Allinger ei ottanut suurtakaan siivua kiitoksista itselleen, vaan totesi hyväntuulisena, että oli helppo ratsastaa niin hyvää askellajia kerta kerralta vielä piirun paremmaksi. Monotypia herätti mainittavan paljon kiinnostusta suomalaisissa hevoskasvattajissa, ja niinpä sitä näkee FWB-hevosten suvuissa melko paljon.
»» Padme (eie) muutamalla sanalla: suurilinjainen, raamikas ja rauhallinen tamma. Tumman tamman taustalta löytyy tanskalaisia ja ruotsalaisia sukulinjoja, ja siitostamman elo on ollut sen päätoimista työtä. Padmen jälkeläiset ovat olleet hyvin monipuolisia: yksi on hypännyt kansallisia estekilpailuita aina 140:n senttimetrin tasolla sijoittuen, kahdesta tuli jalostusoreja ja kaiken kaikkiaan puolet tamman kahdeksasta varsasta on startannut vähintään vaativissa koululuokissa. Mahtuu sekaan ratsastuskouluhevonen tai parikin.

» Mariquilin oma emä Marissa on Mäkisalojen ensimmäisen polven kasvatti. Mariquil oli Marissan kolmas varsa, ja kaksi vanhempaa orivarsaa Mäkisalot myivät. Kolmatta kertaa tammaa astuttaessaan kasvattajat toivoivat saavansa vihdoin hyvän tamman emälinjaa jatkamaan. Toive toteutui, ja Mäkisaloilla oli käsissään voimakkaasti emäänsä muistuttava Mariquil. Liekö perimän lisäksi syynä samat käsittelijät, yhdessä kasvaminen ja laiduntaminen, mutta Marissa ja Mariquil joka tapauksessa ovat temperamentiltaan varsin samankaltaisia tammoja. Pauli Mäkisalo onkin joskus vitsaillut, että ellei edessä keikkuisi Mariquililla ratsastaessa musta harja ruskeiden sijaan, voisi kuvitella istuvansa Marissan selässä. Marissa on saanut kaiken kaikkiaan kuusi varsaa ja viettää nyt mukavia eläkepäiviä synnyinkodissaan.

Jälkeläiset

Tarjolla jalostukseen. Paavon jälkeläiset ovat KTK-kelpoisia PKK:n kantakirjassa.
2018 fwb-o. Sinevan Brontide (VIP MVA Fn, KTK-II), e. Valine Alme
2018 fwb-o. Clairvoyant, e. Celestina
2019 fwb-t. Sinevan Aliferina (Finest Foal), e. Apricity
2019 fwb-o. Bulgari, e. Southnesse

Päiväkirja ja valmennukset

Sulho, 21.01.2018 kirjoittanut omistaja
Kuinka hassu sattuma olikaan, että Valman astutettavaksi viedessään Daniel sai kuulla sille valitun orin olevan hiljaisessa myynnissä. Se ikään kuin lipsahti oriaseman tällipäälliköltä, joka oli heitä vastassa heidän saapuessaan. Ajatus jäi kytemään, tietenkin. Hevosenostoaihe oli ollut ahkerasti pinnalla, kun Daniel oli suunnitellut omaa kasvatusharrastustaan.

Valma ja Bavarignis olivat Danielista kiinnostava yhdistelmä. Harrastehevosta varsasta tuskin tulisi, mutta itselleen tehdessään Daniel ei siitä murehtinutkaan. Hän saattoi jalostaa rakennetta ja liikettä tiettyyn pisteeseen saakka luonteekin kustannuksella, tai jos nyt ei kustannuksella, niin ilman, että se oli ykkösprioriteetti. Tulevan varsan isänä käytetty Bavarignis oli orimainen ja voimakas, ja toistaiseksi sillä oli hyviä tuloksia kansallisista vaativa B -tasolta. Daniel oli seurannut hevosta ja todennut, että kyllä se siitä ylöspäin vielä nousisi. Pääasia kuitenkin oli se, mitä sillä oli tarjota varsalle sukunsa ja rakenteensa osalta, sillä koulutustasohan ei tunnetusti periytynyt.

Valma oli paljon Bavarignista kevyempi, mitä tuli ratsastettavuuteen, mutta siinä oli omat kommervenkkinsä. Ehkä Bavarigniksesta saataisiin varsaan tietynlaista rohkeutta, jotta rutiinit eivät olisi varsalle yhtä tärkeitä kuin emälleen. Ja, Daniel toivoi, Bavarigniksen suvun kautta varsaan tulisi myös kokoa. Sekä orin isä- että emälinjan tiedettiin jättäneen melko suuria jälkeläisiä.

Varsahaaveita pyöritellessään Daniel ihasteli Bavarignista yhä lisää. Hän tiesi jo jalostusvalintaa tehdessään suorittamiensa tietohakujen vuoksi hyvin paljon hevosesta, ja koska tunne siitä, että hevonen oli hyvä, oli niin vahva, hän uskalsi ottaa asian puheeksi vaimonkin kanssa.

Lynn huokaisi syvään, hymyili kuivasti ja sanoi:
"Niin tietenkin. Kyllähän sä nyt jalostusorin tarvitset, jos aiot olla vakavastiotettava hevoskasvattaja."
Vaikka se lausuttiin vitsailevaan sävyyn, Lynn oli jo alistunut kohtaloonsa. Kun Valma haettaisiin miehelästä kotiin, eiköhän sieltä kotiutuisi myös sulho. Innostunutta Danielia oli mahdoton pidellä aisoissa.

Kouluvalmennus, 04.02.2018 kirjoittanut Sussu
Saapuessani pitämään valmennusta Danielille ja Paavolle, oli ilma todella viileä. Maneesin mittari näytti -14 astetta ja itse kääriydyin katsomossa viltteihin. Kovan pakkasen vuoksi sovimme, että päivän valmennus on hieman kevyempi ja keskitymme vain käyntiin ja kevyempään ravityöskentelyyn. Ratsukko oli suorittanut jo hyvät alkukäynnit, joten lähdimme liikkeelle siitä, että Daniel taivuttelee oria erikokoisilla kaarilla vaihdellen kokoajan suuntaa. Nopeasti lisäsimme tehtävään hiema väistöjä, avo- ja sulkutaivutuksia, sekä keskityimme taka- ja etuosakäännöksiin. Vaihtelimme tehtäviä vähän väliä, ettei Paavo ehdi kyllästyä saman vääntämiseen. Ravissa työskentely jäi vähemmälle, mutta ratsukko sai otettua todella sujuvia väistöjä ja siirtymisiä käynnin ja ravin välillä. Paavo otti aluksi ihan ravistakin kovasti kierroksia, mutta muutamien toistojen jälkeen se malttoi rauhoittua ja liikkuikin todella rennosti loppua kohti. Kun tämä valmennus meni pakkasesta johtuen hieman pilalle, sovimme Danielin kanssa, että tulisin pitämään myöhemmin Paavolle uuden kouluvalmennuksen lämpimämmällä ilmalla.

Kouluvalmennus, 13.02.2018 kirjoittanut Sussu
Danielin ja Paavon ensimmäinen kouluvalmennus oli mennyt kovasta pakkasesta johtuen käynti- ja ravityöskentelyksi, joten palasin pitämään heille uuden valmennuksen lämpimämmällä ilmalla. Tänään olikin oikein kiva ilma, aurinko paistoi ja oli vain pikkupakkasta, niin ei itsekkään valmennuksen pitäjänä tarvinnut palella. Saapuessani maneesille, oli ratsukko suorittanut jo itsenäistä alkuverryttelyä ja pääsimme suoraan liikkeelle ravityöskentelystä.

Ravissa pidin huolen siitä, että vaihdoimme tehtävää riittävän usein ja annoimme Paavolle runsaasti lyhyitä välikäyntejä, jotta se ei ehtisi kyllästyä. Ravissa keskityimme erityisesti avo- ja sulkutaivutuksiin, joissa Paavo lähti helposti poikittamaan turhan paljon. Käynnissä se suoritti avot ja sulut jo todella helposti, mutta ravissa ori reagoi turhankin herkästi Danielin apuihin. Muutamilla toistoilla ja Danielin erityisen hienoeleisen ratsastuksen ansiosta tehtävä saatiin helposti sujumaan. Ravissa myös keskityimme kokoamisiin ja lisäyksiin. Kokoamisissa Paavoa alkoi hieman kiukuttaa jarruttelu, mutta kun periksi ei annettu, se suoritti kokoamiset hyvällä energialla, jonka jälkeen se sai palkaksi taas välikäynnit.

Laukkatyöskentelyssä keskityimme kokoamaan laukkaa ja lähdimme harjoittelemaan laukkapiruetteja. Aluksi ratsukko sai vain hakea hyvän laukan alle, ottaa parit vaihdot ja vaihtojen jälkeen taas hieman jarrutella menoa. Kun hyvä ja pyörivä laukka löytyi, otettiin ensin vain reilumpia kokoamisia, joista lähdettiin viemään ajatusta piruetteihin. Paavosta huomasi, että tätä on ennenkin harjoiteltu ja orilta löytyi nopeasti oikea idea. Jätimme piruetit puolikkaiksi ja Paavo muutamat suoritukset teki todella hienosti, mutta loput jäivät vielä hieman vajaiksi ja voimattomiksi. Varmasti pienellä harjoittelulla Paavon puolipirueteistakin tulee todella näyttäviä! Laukkojen jälkeen Daniel sai hakea vielä hyvän ravin pidemmässä muodossa, jonka jälkeen ratsukko sai siirtyä käyntiin ja lopettelimme valmennuksen siihen.

Kohti kantakirjaustilaisuutta, 21.02.2018 kirjoittanut omistaja
Bavarigniksen ja Assin kantakirjaustilaisuuteen oli viikko aikaa. Daniel oli nyt melko rauhallisin mielin, sillä Clarimonden kanssa kantakirjaustilaisuuden kulku oli tullut jo tutuksi. Ainoa asia, johon Daniel suhtautui epäilynsekaisella odotuksella, oli Paavon käytös paikan päällä. Karjas ja virtava ori oli todellinen show-mies, jonka läsnäolo ei jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kantakirjaustilaisuudesta oli tulossa melkoisen suuri: ilmoitettuja hevosia oli rutkasti enemmän kuin edelliskerralla. Se tarkoittaisi aikataulujen venymistä, eikä Paavo ollut mikään malttavaisin vartoja.

Assista ei tarvinnut olla huolissaan. Se käyttäytyisi kiltisti, ehkä korkeintaan hieman jännittäisi aluksi hälinää. Aluksi Daniel oli ollut epävarma siitä, kannattiko niin pitkään loukkaantumisen takia ratsastamatta pidettyä hevosta ilmoittaa kantakirjaukseen. Esiintyisikö se edukseen siinä lihaskunnossa, joka sillä olisi kuntoutuksen tässä vaiheessa? Mutta tammaa katsellessaan mies päätti, että huoli oli täysin turha. Kyse ei ollut kehonrakennuskilpailusta, ja Assi oli kuitenkin asiallisessa kunnossa ja hyvin huolehdittu.

Siispä oli aika laskea päiviä H-hetkeen.

PKK:n 78. KTK-tilaisuus, 28.02.2018 kirjoittanut omistaja
Ja niin koitti helmikuun viimeinen päivä. Daniel ja Inna lastasivat kantakirjaustilaisuuteen osallistuvat hevoset kyytiin ja matka kohti tuomiopäivää sai alkaa. Tunnelma oli iloisen odottava, vaikka Daniel vähän nurisikin Paavon kurinpitoasioista.
"Se on niin hieno, mutta sitten sen pitää aina ajatella molollaan. Menee kisasuorituksetkin puoliteholla sen takia", mies törähti.
"Voi sen ruunatakin", ehdotti kiusallaan Inna, joka tiesi kyllä, millaiset odotukset Danielilla oli orin suhteen nimenomaan orina.
"Ei helvetissä, miksi mä niin tekisin!" Innan pomo tokaisikin järkyttyneenä. Inna tirskahti tyytyväisenä aikaansaamaansa kauhistukseen.

Assi pääsi ensimmäisenä tuomareiden arvioitavaksi. Sen pisterivi riitti 72%:n lopputulokseen, ja niinpä tamma kantakirjattiin toisella palkinnolla. Tuomareiden lausunto kuului:
- Leimat erinomaiset. Sporttinen hyvä runko. Kuiva, kauniisti kaareutuva kaula. Seisoo takaa hajallaan. Tekniikassa mukavasti kontrastia. Kaunis hevonen.

Paavo oli pörheänä. Ryhdin puutteesta sitä ei ainakaan voinut syyttää. Arvostelussa se oli kuitenkin edukseen, ja 73,3%:n tuloksella se kirjattiin niin ikään II-palkinnolla.
- Erinomaiset leimat. Tasapainoinen ja eloisa. Hyvä kouluhevosen runko, lihaksikas. Kaula myös kuiva ja lihaksikas. Aavistuksen turvonneet etupolvet. Takajalkojen asento hieman epävarma. Kaunis väri ja taiteellinen tekniikka.

Daniel lueskeli tyytyväisenä Paavon arvostelua ja heilautti sitä sitten Innan nenän edessä.
"Vai että ruunaksi? Ei tuu kuuloonkaan."
"Jos sä niin sanot, pomo", Inna ketkuili.
"Sanonpa hyvinkin."

Se oli jurona pidetyn Daniel Susinevan mielestä hyvä päivä. Mies peräti hymyili.

Kouluvalmennus, 02.03.2018 kirjoittanut Vibaja
Viime kerralla pääsin valmentamaan Danielin nuorta koulutammaa, niin tänään oli vuorossa erittäinkin komea ja jumalattoman iso jalostusori. Kuuleman mukaan vain kyseinen herra tylsistyy nopeasti toistotehtäviin ja on muutoinkin määrätietoinen tapaus. Ratsukko asteli maneesiin samaan aikaan kun itsekin kävelin kohti isoa rakennusta.
”Mitäs tänään keskittäisiin teille päänmenoksi?” Virnuilin Danielille vinkaten samaan aikaan silmää.
”Sulta jää pullakahvit kohta saamatta”, Daniel pisti takaisin. Näytin vain pitkää naamaa ja olin kuin elämäni kaatuisi pullakahvin takia.

Ratsukon saatua lämmiteltyä, ryhdyimme tekemään erilaisissa ympyröissä ja suunnan vaihdosten kanssa koottuja askellajeja, jotta saatiin ori kuulolle. Ratsastaja sai itse valkata reittinsä ja pitää hevonen hereillä. Paavo-herra näytti hyvin tyytyväiseltä erilaiseen työskentelykuvioon. Laukassa ori kuumui pari kertaa ottaen hieman spurttia pitkällä sivulla.
”Onpa sillä energiaa, vai onko kevättä jo rinnassa?”
Kysymykseni kaikui erittäin hyvin ratsukon luokse, vaikken vastausta siihen saanut. Danielilla oli paikoittain kova työ saada Paavo pysymään asiallisena. Treenaisimme tänään hieman laukkapiruettien tekoa. Pitkällä sivulla edettiin kootussa laukassa, josta rakennettiin keskihalkaisijan alussa piruetti. Tämän jälkeen laukanvaihto suoralla ja halkaisijan loppupuolella piruetti toiseen suuntaan. Siitä jatkuen pitkällä sivulla taas koottua laukkaa. Paavo oli hyvällä tuntumalla ja täynnä energiaa. Vaikka oriin ravi oli ollut upeaa katseltavaa, ei voinut laukastakaan sanoa mitään pahaa.

Daniel hidasti oriin tahtia ennen piruettia, asetti ulkopohkeen taaksepäin ja taivutus pysyi pehmeänä. Paavo kohotti hieman niskaansa ja lähti tekemään piruettia. Liike oli tahdikas ja hevosen takaosa pysyi aktiivisena. Ympyrä jäi hieman suureksi, mutta muutoin se oli erinomaisesti suoritettu. Pyysin ratsastajaa tekemään seuraavan piruetin hieman pienempänä, jotta saataisiin takajalat pysymään paremmin myös paikallaan, eikä suurennettaisi ympyrää liikaa.

Tällä kertaa hevosen takajalat eivät lähteneet liiaksi suurentamaan ympyrää, mutta aktiivinen laukka tyssäsi hieman.
”Muista pitää hevonen liikkeessä, ei se ainakaan väsynyt ole. Pehmeä käsi, älä pidätä liikaa.”
Helpommin sanottu kuin tehty.

Seuraavat kaksi piruettia onnistuivat paljon paremmin ja ratsastajakin rentoutui ja löysi samalla yhteisen linjan oriin kanssa. Emme tekisi liikaa piruetteja, koska se vaatii hevoselta liikkeenä paljon. Loppuaika käytettiin lisätyn ravin harjoittamisessa ja pysähdyksiä tehden. Uskoisin, että ainakin viimeistään huomenna ori on melko väsynyt, joten maastolenkki ei varmasti tule pahitteena hevosellekaan.

Aamun sarastaessa, 10.03.2018 kirjoittanut omistaja
Valma oli suoriutunut varsomisestaan ammattilaisen ottein. Danielille se oli helpotus; kokemattomana kasvattajana hän oli nähnyt etukäteen painajaisia pieleen menevistä varsomisista ja menetetyistä varsoista. Niinpä hän oli kytännyt viimeiset yöt kameraa ja nukkunut hävyttömän vähän pelätessään, että joko Valma tai Assi alkaisi varsoa ja asiat menisivät kamalalla tavalla pieleen.

Suuren karsinan suojissa ruunivoikko emä otti honkkelin ja pitkäkoipisen pienen orivarsan hoitoonsa yhtä varmoin ottein kuin oli hoitanut koko varsomistapahtuman. Siinä ei ihmistä kaivattu, Daniel totesi. Valma mulkoili häntä sen näköisenä, ettei totisesti halunnut minkään häiritsevän sitä varsanhoitopuuhissa.

Koska rautiaalla orivarsalla ja sen emällä oli kaikki hyvin, Daniel vetäytyi syrjään. Teki mieli jäädä tuijottamaan varsaa, mutta mitä hyötyä siitä olisi ollut? Päivän työtkin piti hoitaa.

Aivan ensimmäisenä Daniel suuntasi Paavon luo. Sen treeniohjelmassa olisi ollut pitkä maastolenkki, mutta reitit olivat niin jäiset, että olisi parempi pitäytyä turvallisemmilla pohjilla. Isoa, irroittelevaa laukkaa maneesissa ja ehkä kavaletteja mielenvirkistykseksi, Daniel päätti harjatessaan maksanrautiaan selkää. Orilla ei ollut kaiketi aavistustakaan, että vain tovi sitten talliin oli syntynyt sen jälkeläinen.

Iltatallissa, 11.05.2018 kirjoittanut omistaja
Daniel Susineva saattoi olla multimiljonääri, mutta hän tahtoi yhä tehdä tallissaan niin paljon itse kuin saattoi. Mies olisi voinut täyttää päivänsä kouluratsastuksella ja jättää tallityöt työntekijöilleen, mutta ei se olisi tuntunut oikealta. Niinpä hän vietti perjantai-iltansa ruokkimalla hevosia. Oma talli tuntui viihtyisältä paikalta. Se oli suunniteltu Danielia varten ja mies ajatteli ties monettako kertaa pitävänsä kaikesta siinä. Kivitallin vanha osa oli viehättävä, ja kolme siellä asuvaa oria aiheuttivat Danielissa ylpeyden kuohahduksen. Jalostusori Bavarignis kolisteli jo vaativasti nurkkakarsinassaan. Sen kanssa Daniel oli menestynyt kansallisissa GP-luokissa heti alkukaudesta. Danielia mietitytti orin tulevaisuus. Niin hieno kuin hevonen olikin, oliko sen paikka enää hänen tallissaan?

Katse siirtyi maksanrautiaasta käytävän toiselle puolelle, missä sen vaaleampi poika kurkisteli veikeä ilme pitkällä naamallaan ovensa yli. Sinevan Brontide oli täydellinen sekoitus isäänsä ja emäänsä. Rontti oli voimakastahtoinen, mutta toisaalta myös valmamaisen kevyt ja herkkä. Siinä oli vielä paljon nuorta velmuilijaa, eikä ihme. Tuntui, että Daniel oli vasta seurannut Valman varsomista. Nyt hänen toinen kasvattinsa jo asui omassa karsinassaan Clarimonden naapurissa.

Clarimonde oli Danielin tallityöntekijän, Inna Paakkasen, silmäterä. Daniel oli siitä kovin tietoinen, eikä ihmetellyt asiaa. Suuri ja hitaasti kehittyvä hölmöläinen oli miellyttävä hevonen. Se oli seitsemänvuotias, eikä suinkaan ollut menettänyt lapsenomaista pilkettä silmäkulmastaan. Se ei ollut luontainen supertähti, mutta Daniel oli tyytyväinen orin kehitykseen. Sen työskentelymotivaatio ja miellyttämisenhalu olivat riittäneet nostamaan sen sijoille kansallisissa vaativa A -luokissa ja Pyhässä Yrjössä. Daniel työskenteli kovasti nostaakseen hevosen Inter-tasolle, ja alkoi vähitellen uskoa, että siitä voisi olla GP-hevoseksikin. Tuskin se olisi kuuna päivänä kansainvälinen menestyjä, mutta hyvä hevonen se oli. Daniel oli innoissaan orin jälkeläisistä. Clarimondesta oli kolme tammavarsaa, joista yksi asui Järnbyssä, yhden Daniel oli kutakuinkin puoliväkisin kaupannut Innalle - ja sen kaksossiskon, jota Daniel piti lupaavampana, mies piti itsellään.

Saatuaan iltatallin työt valmiiksi mies pysähtyi vielä keskelle uuden siiven käytävää. Siellä asui hyviä tammoja. Tulossa oli mielenkiintoinen kesä: Daniel odotti sekä kisoja että varsoja innolla. Lisäksi maanantaina saapuisi hänen ensimmäinen harjoittelijansa. Anmari Franssi toisi mukanaan oman hevosensa ja liittyisi Danielin, Innan, tallivuoroja ehtiessään tekevien Kerstin ja Joelin sekä vaivihkaa myös Danielin hevosia ratsastamaan nakitetun Pihla Vihtasen tiimiin. Anmari halusi kouluratsastajaksi, ja kun nainen oli lähestynyt Danielia harjoittelumahdollisuuksia tiedustellen, mies oli hetkeksi hämmentynyt. Sitten hän oli uumoillut saavuttaneensa uuden virstanpylvään urallaan: hän saattoi olla mentori uusille uraohjuksille. Mistä sitä tosin tiesi, tulisiko Anmarista sellainen vai jäisikö mimmi kömmähdykseksi.

Daniel oli tyytyväinen elämäänsä.

Hyviä hevosia, luotettava pieni tiimi, toimiva oma talli Vänrikinmäellä. Tulevaisuus täynnä unelmia ja mahdollisuus toteuttaa vaikka ne kaikki. Poppelikujan päässä talo ja talossa pian perhe.

Ennen lähtöään Daniel tarkisti, että kaikki oli aamutallia varten hyvässä järjestyksessä. Hän tekisi viikonlopun tallivuorot itse, sillä Inna oli Banskunsa kanssa kilpailemassa Tie Tähtiin -cupin finaalissa ja Kersti oli ystävänsä häissä. Ohimennen Daniel hymähti. Ajatella, että hänkin oli hää- ja lapsiruuhkaikäinen. Kesän kisakalentereita piti suunnitella saatuja hääkutsuja sivusilmällä selaillen. Omista häistä oli pian kulunut vuosi.

Daniel sammutti tallista valot ja lukitsi ovet. Askel kevyenä mies talsi polkua seuraten kivitallin kulmalta Poppelikujan päähän. Reitistä oli tullut muutamassa kuukaudessa hyvin tuttu. Daniel olisi varmasti osannut arvioida askelmäärän viiden tarkkuudella.

Kouluvalmennus - vielä kerran, 25.06.2019 kirjoittanut omistaja
Se oli miellyttävää, mutta ei sen kummempaa. Vaikeusasteeltaan korkeat tehtävät innostivat, mutteivät tuntuneet enää uudelta — eivät Paavon kanssa. Konkariori oli niin sanotusti jo tehnyt kaiken, ja Daniel sen mukana. Hitto vieköön, hänhän kilpaili vaikeissa luokissa jo Paavon jälkeläisenkin kanssa, ja Brontidestä oli jo itsestäänkin kasvamassa orivarsa, josta voisi aivan hyvin tulla orilinjan seuraava jatkaja.

Yhtäkkiä Danielia turhautti, ja se näkyi kiristyvinä lihaksina ja sitä myöten tyytymättömästi päätään heilauttavana Paavona. Pitkäaikainen valmentaja Petri Keinänen ei sanonut mitään, katseli vain ja kiristi hieman suutaan nähdessään ratsukon harmonian rikkoutuvan. Mies odotti: korjaisiko ratsastaja tilanteen itse?

"Mitä mä oikein teen seuraavaksi", kuului harvinainen kysymys perusolemukseltaan vähäsanaisen Danielin suusta.
"Laukkapiruetin", muistutti Petri.

Daniel pyöräytti silmiään. Tämän siitä sai, kun yritti houkutella esiin guru-Petrin. Ei kouluratsastusgurun, vaan elämägurun. No, syvälliset keskustelut elämän tarkoituksesta eivät kuuluneet heidän väliseen vuorovaikutukseensa. Daniel sysäsi muut ajatukset mielestään ja ratsasti Paavolla piruetin, johon ratsukko olisi aivan hyvin voinut unohtua pyörimään kierrokseksi kierroksen perään.

Mitä Daniel saattoi vielä hevosensa kanssa saavuttaa?

Tarvitsiko hänen saavuttaa?

Miehelle, joka oli tottunut menemään elämässä eteenpäin, nykytilanne tuntui sietämättömältä. Pitkäaikaiset kärkihevoset ikääntyivät, siviilielämän puolella kauan kitunut avioliitto odotti lopullista kuoliniskuaan ja itse rakennutetun kotitallin nurkat tuntuivat musertavan tutuilta.

Ulkoasu © M Layouts
Muu materiaali © Lynn (VRL-05265)
Tämä on virtuaalitalli | this is a sim-game stable | Virtuaalihevonen