paakuva

rakennekuva

rakennekuva

Hevosen kuvat © VRL-05265

fwb-tamma | Finest, KTK-II

Rosengårds Belisa

virallinen nimi Rosengårds Belisa rotu, sukupuoli fwb (n. 40% xx-verta), tamma
syntymäaika, ikä 13.04.2014, 6v väri ja merkit ruunikko
säkäkorkeus 165 cm omistaja VRL-05265
rekisterinumero VH19-031-0032 | PKK2985 kasvattaja Rosengårdin kartano, FI
koulutus tavoite re 140cm painotuslaji esteratsastus

Finest 3/2020 PKK
KTK-II 12/2019 (72,7%) PKK
Valio Tamma 11/2019 ARVO

Luonnekuvaus

Belisa ei ole ruma. Se jää vain aina näyttävämpien hevosten varjoon. Katseen on helppo sivuuttaa hontelo, tavallisen värinen tamma, joka seisoo hieman syrjässä muttei koskaan kovin kaukana. Jos sitä katselee tarkemmin, näkee, että sillä on maailman kiltein ja lempein ilme, jos kohta useimmiten hieman varautunut.

Belisalla ei ole mitenkään ikävä luonne. Se vaan ei tee mitään järin mieleenpainuvaa. Siinä missä on aina merkillepantavuudestaan huolehtivia huomionkipeitä, puuhakkaita, nyrpeitä, äänekkäitä ja suorastaan vihaisia hevosia, on myös Belisa, joka ei ole mitään edellä mainittua. Jos jotakin, se on harkitsevainen, kiltti ja miellyttämisenhaluinen, eli ihan kiva, vaikka ei siitä erityisen mielenkiintoista kirjaa kirjoitettaisi. Mukava sitä on kuitenkin rapsutella; se ottaa hellät huomionosoitukset kiitollisena vastaan.

Belisa ei ole lahjaton taikka laaduton ratsu. Se on estehevoseksi jalostettu ja ajaa kyllä asiansa. Tuskin se koskaan leiskauttelee räväkästi liioitellen esteiden yli tai etenee suu vaahdoten ja kaviot kipunoiden niiden väleissä, mutta se haluaa hypätä ja tehdä ratsastajalleen mieliksi. Belisa menee minne ohjataan ja hyppää mistä pyydetään. Joskus se innostuukin hieman, ja koskaan se ei ole laiska tai haluton. Sen hyppy on kaunis ja sopivasti varovainen, siis sillä estehevosmaisella tavalla, ettei se roikottele jalkojaan puomien seassa vaan pysyttelee huolekkaasti irti esteistä. Pitkää vettä kohti Belisaa tarvitsee joskus hieman paineistaa, mutta muuten se on parhaimmillaan, kun sitä ratsastetaan lempeän läsnäolevasti.

Belisa ei säntää varoittamatta kuuta kiertävälle radalle, jos se pelästyy. Se on huolestunut puhisija, ja siitä tietää kyllä etukäteen, milloin se harkitsee pakoa paikalta, jos sitä osaa lainkaan lukea. Oman, turvalliseksi kokemansa ihmisen tai hevoskaverin perässä Belisa menee vaikka pelottaisikin, hieman tutisevin askelin ja varovaisin ilmein, mutta aina yhtä halukkaana toimimaan muiden tahdon mukaisesti.

Taustatarina

Belisa oli varsalaitumen seinäruusu, eikä se siitä ole sen valovoimaisemmaksi kasvanut, vaikka siitä onkin tullut sievä nuori hevonen. Rosengårdin kartanolla on kasvatettu puoliverisiä esteratsuja jo sukupolvien ajan, eikä ole ihme, että sikäläisittäin vaatimaton Belisakin on kilpahevoseksi riittävän laadukas. Se jäi kasvattajiensa luo kasvamaan osaksi sukunsa vuoksi ja toisaalta siksi, ettei siitä tuputettu ostotarjouksia niin kuin joistakin muista ikäluokkansa varsoista; Belisa-ressussa kun ei ole mitään niin erityistä, että siitä olisi tullut erityisen vetävä myyntiartikkeli. Niinpä se ratsutettiin ja varsotettiin kasvattajan toimesta, ja viisivuotiaana se lopulta kaupattiin uuteen kotiin.

Rosengårdien perheen kuopuksen, Josefinan, iloksi Belisalle löytyi uusi omistaja läheltä hänen nykyistä kotipaikkakuntaansa Kallaa. Hyväluontoisesta, lauhkeasta nuoresta estehevosesta on tulossa teini-ikäisen Niilo Runolan opas hevosenomistajuuteen ja vähitellen kilparatsastuksen maailmaan. Koska Belisan koulutus on vielä niin alkutekijöissään, kasvattajaperheen nuorimmainen käy välillä avustamassa Niiloa hevosen läpiratsastamisessa ja hyppämässä sillä. Belisa on yksi Josefinan lempitammoista, ja järjestely sopii hänelle hyvin. Ei Niilokaan valita, vaikka aluksi ajatus jostakusta muusta ratsastamassa hänen omalla hevosellaan olikin vähän vaikea niellä.

Sukutaulu

i. Beyondreach evm
fwb 169cm rn
ii. Robustson evm
fwb 168cm rnkm
iii. Rough Rustic xx evm
xx 169cm rnkm
iie. Dahlina evm
fwb 173cm rnkm
ie. Belinda Merx evm
fwb 165cm trn
iei. Frostbite Merx evm
fwb 169cm mkm
iee. Marike evm
kwpn 166cm mrn
e. Rosengårds Bambi evm
fwb 168cm prn
ei. Merechino xx evm
xx 170cm tprn
eii. Merius xx evm
xx 170cm trn
eie. Chinnia xx evm
xx 166cm tprn
ee. Rosengårds Balia evm
fwb 166cm vrn
eei. Benni Boy evm
swb 167cm mrn
eee. Faline evm
fwb 167cm vprt

Jälkeläiset

2018 fwb-orivarsa Rosengårds Beau orista Quentin Quire. Omistaja Katri (VRL-08682).
2019 fwb-orivarsa Rosengårds Grue orista VIP MVA Fn Grosvenor de Cheney. Omistajat Susanne & Arne Rosengård (VRL-05265).

Kilpailukalenteri

Villit estekilpailut ERJ Porrastetut
16.2.2019 Auburn Estate: Winter Fair 80cm, sij. 13/24 (0/8vp)
8.12.2019 Seppele 60cm, sij. 2/2 (tuotos)
26.1.2020 Provando Golden Future 60cm sij. 2/13
26.1.2020 Provando Golden Future 80cm sij. 13/14
27.3.2020 Auburn Estate: Kevätpäiväntasaus 90cm sij. 13/28 (0/8vp)
26.6.2020 Auburn Estate: Kesäpäivänseisaus 100cm sij. 21/21 (12vp)


ERJ 1562.46p (vt. 4)
Hyppykapasiteetti ja rohkeus 678.91 p.
Kuuliaisuus ja luonne 883.55 p.

ERJ Tuotoskilpailut
7.3.2020 Ratsastuskeskus Eeva 70cm sij. 1/1 (tuotos)

PKK:n alaiset näyttelyt
17.2.2019 Kaajapurojen talli, Muu kuva: Pääkuva. Tuom. Tinu. KM
> "Ihanat korvat! Kaunis kuva, mutta kaipaa ehkä hieman lisää kontrastia/vahvempia värejä."

30.9.2019 Eelinniemi, Rakenne: Hevostammat. Tuom. Jutta. EO-sert
6.11.2019 Metsätalli, Rakenne: Tammat. Tuom. Anne. EO-sert
31.1.2020 Kuuran talli, Rakenne: Tammat. Tuom. aksu. LKV, BIS1, KTK-sert

VSN:n alaiset näyttelyt
16.11.2019 Kaihovaara, piirretyt puoliveritammat. Tuomarina Sirpa.
>> 4+3,5+3,5+4+4+4,5+4+4,5+3,5+3,5 = 39p RCH

ARVO - piirroshevosten keskiarvorakennearvostelu

8. tilaisuus, marraskuu 2019
Tuomareina alaera, Sage, Jesse & Anne
20+20+22+18,5, ka: 20,125p - Valio Tamma
"Kevytrakenteinen tamma, pitkähkö runko. Karva kauniissa kiillossa. Pystyt, pitkät vuohiset. Kaunisluustoinen pää ja herkkä ilme."

Päiväkirjamerkinnät

Niilon oma hevonen - vähitellen päivittyvä kertomus teini-ikäisen Niilo Runolan ensimmäisestä omasta hevosesta.
      1 Niilo saa hevosen (pdf, 12 s.)

Kilpailutuotokset

8.12.2019 Seppeleen tuotoskisat

Luokka 60cm, ratsastaja Niilo Runola
Tehtävänanto: Tee tuotos kisapäivästä. Saat käyttää tuotoksen tekemiseen max. 30 minuuttia.

Kylläpäs Niiloa pelotti. Koskaan ennen ei kilpaileminen ollut ollut näin hirvittävää, mutta oliko tuo nyt mikään ihme: eihän Niilo koskaan ollut lähtenyt kotitallia edemmäs kisoihin! Ratsutkin olivat aina olleet ratsastuskoulun varmoja tuntipolleja, jotka eivät jaksaneet jännittyä edes tarpeeksi reipastuakseen kotikentällä käytäviä pikkuisia kisankaltaisia varten.

Nyt Niilo oli oikeasti a) kilpailemassa JA b) vieraalla tallilla JA c) aikeissa ratsastaa omalla hevosellaan.

Onneksi Belisa oli niin kamalan kiltti hevonen, ettei Niilon tarvinnut kiinnittää sen häntään punaista nauhaa. Olisiko hän edes osannut?

Tamma oli kuitenkin vasta viisivuotias, eikä Niilo ollut koskaan hypännyt sillä kokonaista rataa muualla kuin omalla tallilla valmentajan ohjaamana. Nytpä ei ollut valmentajaa mukana, sillä ei Maikku tietenkään ollut kerennyt. Se ei nykyään ehtinyt enää ikinä minnekään mukaan. Piti mennä yksin, tai olivathan äiti ja isä mukana sentään, mutta isä ei tiennyt hevosista mitään ja äitikin vain sen, mitä oli ehkä kaksikymmentäviisi vuotta sitten oppinut. Voisi se Belisaa talutella, mutta muuta iloa siitä ei olisi.

Oli Niilon onni, että ratsastuskoulukulttuuri oli aika samanlaista kaikkialla. Siksi Seppeleeseen solahtaminen ei tuntunutkaan yhtään niin hankalalta, kun vaan pääsi perille asti. Siellä oli muitakin hermoilijoita kuin Niilo, ja heidän välillään vallitsi sanaton yhteenkuuluvuudentunne siitä huolimatta, ettei kukaan tuntenut häntä sen enempää kuin hän tunsi heitä.

Kiltti Belisa ei järjestänyt yllätyksiä. Sanoinkuvaamattoman helpottuneena Niilo ratsasti sitä verryttelyalueella muiden seassa ja muisti: tamma oli tehnyt tätä ennenkin. Ei hänen kanssaan, mutta ammattilaisten, ja varmaan siksi sen itseluottamus ei koskaan ollutkaan saanut mitään suurempia kolhuja.

Niilo aikoi pitää huolen, ettei tänäänkään kolisisi: eivät puomit eikä itsetunto.

7.3.2020 Ratsastuskeskus Eevan tarina-ERJ

Luokka 70cm, ratsastaja Niilo Runola
Tehtävänanto: Jännät paikat - Mikä on jännittävin/haastavin tilanne, jonka ratsukko on kokenut yhdessä? Luokassa arvostellaan erityisesti kekseliäisyyttä, sujuvuutta ja oikeinkirjoitusta.

Tuotos
Siinä Sesilia oli. Se sama Sesilia, jonka kanssa Niilo oli notkunut ratsastuskoululla tuntitolkulla. Koulussa he eivät koskaan hengailleet; sellainen olisi rikkonut sanoittamatonta sosiaalista normistoa.

"Söötti", Sesilia sanoi. "Harmi, ettei sillä ole mitään merkkejä."
"Niin, joo", Niilo mölähti.
"Tai kun se on vähäsen tylsän näköinen. Mutta sehän on hyväsukuinen, tai siis, kun ne sen kasvattajatkinhan on ihan tunnettuja", Sesilia jatkoi puhelemista.
"Joo."

Hetken he olivat vaiti.

"No tota", Niilo aloitti sitten. "Ratsastatko sä ensin vai mä?"
"Sä, tietysti! Se on sun oma hevonen", Sesilia sanoi niin kuin se olisi ollut kaikenkattava perustelu.

Niilo sitten ratsasti. Tuntui, että kurkkuun pyristeli oksennus, vai hänen sydämensäkö se olikin? Miten he olivatkin ratsastaneet samoilla tunneilla satoja, ellei tuhansiakin kertoja, ja kilpailleet toistensa nähden, mutta nyt Niiloa hermostutti aivan kamalasti. Sesilia näki hänen oman Belisansa nyt ensimmäistä kertaa, eikä Niilo halunnut tehdä itsestään typerystä tai hevosestaan huonon näköistä. Ensimmäiset kierrokset poika ratsasti kuin puupökkelö, niin hermostuksissaan hän oli. Sitten Belisan tasainen rauhallisuus ja se, miten Sesilia jatkoi höpöttelyä niin kuin tässä ei olisi ollut mitään jännitettävää, teki tehtävänsä.

Niilo rentoutui ja ratsasti vähän kaikissa askellajeissa, ja tarjosi sitten hevostaan Sesilian kokeiltavaksi.

"Mahtavaa, en meinannut malttaa odottaa", Sesilia intoili, ja virnisti. "Ja kivaa kun on valmiiksi verrytelty hevonen. Mähän saan kermat kakun päältä."

Aivan. Siksi Niilon piti ratsastaa ensin. Poika tunsi olonsa hieman hölmöksi, kun Sesilia sai taas kerran kaiken haluamansa.

Tuomarin palaute: Virheetön teksti, joka oli todella sujuva. Jo lyhyessä pätkässä sai hyvän käsityksen hahmoista, heidän välisestä suhteestaan ja hevosesta. Tarina oli hauska, mutta myös samaistuttava ja realistinen.

Valmennukset

15.3.2020 Seppeleen estevalmennusrenkaan valmennuskatsaus

>> Belisan ratsuttaja Josefina haki paikkaa Janna Luhdan valmennusrenkaasta saadakseen tukea hevosen eteenpäinviemiseen.
>> Katkelma merkinnästä. Lue merkintä kokonaisuudessaan täällä.

-- Nyt pitää miettiä Belisaa, Janna Luhtaa ja estetehtäviä, jotka hän on meille valmistellut.

Pikkuinen Belisa on niin kovin arkinen, että jollakin tapaa se tuntuu sopivan kauhean hyvin ratsastuskoulun maneesiin. Tietysti olen katsellut muita katsastukseen tulleita hevosia, ja oikeastaan jokainen niistä näyttää tavalla tai toisella paljon näyttävämmältä kuin minun hevoseni. Merkitön, matalaryhtinen ja -askeleinen ruunikkotamma tuntuu vähän jännittyneeltä, mutta se on niin kiltti etten oikeastaan usko sen räjähtävän mihinkään ilmansuuntaan. Se korkeintaan kyttäilee vähäsen ja puhisee hermostuneena.

Niilo Runolakin puhisee hermostuneena katsomossa, kun mä ratsastan sen ohi.

”Tsemppii”, se sanoo.

-- Koska en ole ammattilainen, tahdon ammentaa sellaisilta viisautta. Janna Luhta alkaa ohjeistaa ja minä ryhdyn ratsastamaan, ja minulla on hyvä tunne. Tahdon oppia ja tukea nuoren hevosen eteenpäinviemiseen. Oman hevoseni Grannin kanssa minulla on ollut hyvä valmentaja tukena, ja nyt tahdon päästä Belisan kanssa samaan tilanteeseen.

Jos minua etukäteen vähän hermostuttikin se, että tässä pitää nyt esittää nuori ja varsomisten takia koulutuksessaan ikätasoa huomattavasti jäljessä oleva hevonen edukseen, vähitellen jännitys sulaa pois. Janna on kyllä itsekin työskennellyt nuorten kanssa, ja sen huomaa hänen tavassaan ohjeistaa minua.

”Oikein hyvä, Josefina”, hän kommentoi, vaikka minusta tehtävämme ei ollut sujunut kaikin puolin hyvin. Olimme vähän haparoineet. ”Se on ihan ookoo, että se ratkaisi tilanteen noin. On tosi tärkeää, että se uskaltaa suorittaa myös silloin, kun homma ei mene aivan täydellisesti. Kisoissakaan ei aina pysty varmistelemaan. Pysyit itse tosi tyynenä ja sulla oli ylävartalo hyvin rauhallinen, mikä viestitti sille, ettei mitään hätää ole. Virheethän on just se mistä opitaan.”

Niinpä niin. Alan toden teolla ymmärtää, että jännitin aivan turhaan. Ei minun tehtäväni ole taikoa Belisasta valmista, kaiken kokenutta ja osaavaa hevosta tätä valmennuskatsastusta varten, vaan näyttää rehellisesti, missä tilanteessa me ollaan ja millaista apua tarvitaan.


Virtuaalihevonen » Ulkoasun © Veikkalay 2010, tausta © Evan Eckard / DinPattern, muokkaus & muu materiaali © VRL-05265 » Sivun alkuun