Perustiedot

Nimi: Schwartzwaltz
Rotu: Trakehner
Sukupuoli: Ori
Syntynyt: 06.06.2012 (20v)
Säkäkorkeus: 167 cm
Väri: Musta
Koulutus: Grand Prix
Omistaja: VRL-05265
Kasvattaja: evm
VH18-021-0116 | PKK2754

Kuvagalleria

Arvonimet

Fn 2018
VIP MVA 2018
KTK-II 2018*
KRJ-I 2021
Huhtikuun tilaisuus
8+40+20+20+15 = 103p.

* Pisterivi päiväkirjassa

Näyttelyt

Rakenneluokat
05.05.2018 tuom. aksu, KTK-sert (LKV BIS3)
22.06.2018 tuom. Anne, EO-sert
25.08.2018 tuom. Elisa, KTK-sert (LKV BIS3)
30.09.2018 tuom. Tiia, EO-sert

♥ Muistoissamme 05/2021 ♥

Schwartzwaltz

VIP MVA Fn, KTK-II, KRJ-I

"Sössö? Ja sä sanoit ettei Bansku sovi kouluhevosen nimeksi."
"Sössö kuin sössö, eihän ton virallista nimeä lausu kukaan ilman että on kieli merimiessolmulla seuraavan vuoden ajan."
"Hevosparka. Niin komea ja niin nimellä paiskattu."

Schwartzwaltz on saanut mairittelemattomia lempinimiä myös muista syistä kuin vaikeasti lausuttavan virallisen nimen takia. Se on komea kuin kuninkaan ratsu, mutta vähän sika sille päälle sattuessaan. Sösserön elämä on täynnä ääripäitä: joko se on erittäin helppo tai todella hankala käsiteltävä. Tuuliset päivät, sade, kirkas auringonvalo ja siitä johtuvat voimakkaat varjot saavat hevosen ylivirittyneeksi. Silloin se saattaa puskea ja punkea taluttaessa ja pyöriä kuin väkkärä nähdäkseen kaiken ympärillään, jotta se voi ennakoida mahdolliset vaaratilanteet ja sinkaista karkuun. Mustalla kouluratsulla on hyvin mittaileva ja arvioiva katse, kun uusi ihminen lähestyy sitä. Ori lukee käsittelijänsä eleitä ja havaitsee kyllä, jos ihminen epäröi tai muuten antaa hevoselle mahdollisuuden ottaa tilanteen johtaminen omaksi tehtäväkseen. Jos ihminen onnistuu elekielellään osoittamaan olevansa luotettava, turvallinen ja määrätietoinen johtaja, Sössön sekoilut ja sikailut vähenevät huomattavasti.

Sössö on nopea ja kuuma ratsu. Sillä on kuitenkin sikäli palvelualtis luonne, että jos ratsastaja tarjoilee sille tarpeeksi tehtäviä, se käyttää tarmonsa niihin. Matkusteleva ratsastaja sen sijaan saa todennäköisesti kokea Sössön bravuurin: heppa harppoo menemään ja keräilee matkan varrelta kaikki ympäristön ärsykkeet, joihin voi reagoida. Orihan muuten myös reagoi, eikä se aina ole pelkästään huono asia. Hevosen kanssa saa nopeasti huomata, kuinka pikkiriikkisetkin painonsiirrot ja avut - niin tahalliset kuin tahattomatkin - se pistää merkille. Asiansa osaava ratsastaja pääsee vaikuttamaan siihen hyvin kevein ottein ja hienosäätö on helppoa, kun yhteinen sävel on löydetty.

Ori on kokenut kilpakonkari. Se on nähnyt monenlaisia kansainvälisiä areenoita ja ottanut osaa muun muassa Dressage Masters -arvokilpailuihin. Sen nykyinen ratsastaja, itävaltalainen Maike Alscher, arvostaa suuresti hevosen tarjoamaa kapasiteettia. Kolmen yhteisen kilpailukauden aikana Maike on nostanut ja vakiinnuttanut Schwartzwaltzin tason Inter-luokista Grand Prix'hin. Maiken mukaan hevonen antaa oikein valmisteltuna ja kilpailusuoritukseen keskittyessään maagisen tunteen, ja etenkin sen laukan voima ja näyttävyys jaksaa ilahduttaa kerta toisensa jälkeen. Ellei ratsu olisi niin herkästi ylivirittyvä, se olisi Maiken mukaan täydellinen kilparatsu: Sössön kohdalla pitkä kokemuskaan ei kuitenkaan ole tehnyt siitä täydellisen suoritusvarmaa, mikä on silloin tällöin sen uran aikana johtanut alisuoriutumisiin ja rikkonaisiin ohjelmiin. Kilpailuolosuhteissa, kuten muutenkin hevosen kanssa, sen suurimmat haasteet liittyvät ulkoisiin ärsykkeisiin ja niin sanottuihin vireongelmiin.

Sukutiedot

i. Charmingheart
evm | trak m 169cm
ii. High Heart
evm | trak m 168cm
iii. Karlson
evm | trak trn 168cm
iie. Henrietta
evm | trak m 163cm
ie. Clinquante
evm | trak rnkm 166cm
iei. Sandant
evm | trak mkm 166cm
iee. Claire
evm | trak trn 162cm
e. Sibylline
evm | trak mrn 165cm
ei. Belliatus
evm | trak trn 169cm
eii. Livesoul
evm | trak tprn 167cm
eie. Bellevie
evm | trak m 167cm
ee. Sansaria
evm | trak m 161cm
eei. Aerial
evm | trak m 166cm
eee. Sisily
evm | trak rn 164cm

Charmingheart (i) ei suoranaisesti ole luonteeltaan nimensä perikuva. Hurmaavan näköinen se kyllä on, ja ikä on tuonut siihen vain lisää karismaa. Kilpailueläkkeellä jo viimeiset viitisen vuotta ollut kouluratsu kilpaili loistonsa päivinä Grand Prix -radoilla ympäri maailmaa Hollantiin suurtallille töihin rantautuneen norjalaisratsastajan kanssa. Ratsukko ei hätyytellyt maailman huippujen kärkirivistöä, mutta Charmingheart oli ratsastajalle opettavainen kilparatsu ja oikea pikakurssi herkästi kuumuvien hevosten päänsisäiseen maailmaan. Oria tuomareiden edessä esittäessä ei auttanut kuin pitää pää kylmänä ja koota pakka nopeasti, mikäli rikkoja tapahtui. Laatua, kokoamiskykyä ja liikettä Charmingheartissa piisaa enemmän kuin hyviä hermoja ja miellyttävää luonnetta, ja siitä on jäänyt hienoja jälkeläisiä kouluratsastuskentille kilvoittelemaan. Charmingheartin tammajälkeläisten sipistään ja supistaan olevan poikkeuksellisen kipakoita, mutta useampi loistokas ruuna pötkii kilparadoilla menestykseen ja muutamia tasokkaita jalostusorijälkeläisiäkin on Charmingheartista jäänyt.

High Heart (ii) polveutuu vanhasta ja arvossa pidetystä tammalinjasta. Myös sen isällä, Karlssonilla on taustallaan laadukas tammalinja, ja tätä oria onkin nimitetty hyvillä tammoilla tehdyksi. High Heart muistutti kovasti emäänsä Henriettaa, mutta sai isän puolelta kokoa. Orin yleisvaikutelma ei ollut kaikkein ryhdikkäin, mutta ratsain esitettynä se pisti parastaan: ammattitaidolla koulutettu hevonen oli korrekti liikkuja. Sen bravuuri oli oikeaoppinen piaffe, joka näytti niin helpolta, että se olisi varmaan voinut jatkaa piaffen polkemista päivät pääksytysten. Hyvälle ratsastettavuudelle pikanttia sivumakua antoi nuiva tallikäytös. High Heart jätti joitakin kymmeniä jälkeläisiä, joiden joukkoon mahtuu muutama suuri tähti, useampi laadukas mutta ajan myötä syystä tai toisesta unohduksiin painunut aihio ja paljon peruslaadukkaita kansallisten kenttien kilpahevosia.

Clinquante (ie) oli matkalla tähteyteen. Sievä kimo keräsi menestystä ikäluokkakisoissa ja olisi esiintynyt nuorten hevosten MM-kilpailuissakin, ellei olisi loukkaantunut juuri kuumeisimpien loppuviimeistelyjen aikaan. Sellaista elämä hevosten kanssa joskus on, ajateltiin tamman tiimissä, ja jatkettiin hevosen toivuttua kohti uusia tavoitteita. Harmi vain, että sama kurja kaava toistui kuin hevonen olisi ollut kirottu. Kun suuret ja odotetut kilpailut lähestyivät, kovan onnen hevonen kärsi milloin mistäkin vaivasta: kerran iski hevosinfluenssa, joskus ruhje kavionpohjassa aiheutti ontumaa ja kitkerimmältä tuntui, kun se jo kisapaikalle ehdittyään liukastui ja alkoi liikkua epäpuhtaasti. Clinquanten loppuelämän tarina ei vastaa lainkaan niitä tulevaisuudensuunnitelmia, joita lahjakkaan ja laadukkaan nuoren hevosen varalle oli laadittu. Se siirtyi siitostammaksi, muttei ollut kovin helppo tiinehtyjä, ja lopulta se sai vain kaksi varsaa kaikkien siitostammana viettämiensä vuosien aikana, minkä jälkeen se ikään kuin unohtui laitumelle hengailemaan. Hevosen hyvinvoinnista huolehdittiin, eikä se vaikuttanut kaipaavan muuta kuin runsasta ulkoilua laumassa, mutta Clinquanten omistajan pettymys oli suuri ja tamman kauppahinta pieni, kun se vanhemmilla päivillä siirtyi tutuntutuille perhehevoseksi.

Herkkä ja lennokasliikkeinen Sibylline (e) seuraa vielä vanhoilla päivilläänkin herkeämättä ja valpaana ympäristönsä tapahtumia. Tamma on pienestä pitäen ollut valmis pakenemaan paikalta välittömästi, jos jotakin vähänkään pelottavaa tapahtuu. Sillä on kauniisti kaartuva kaula, eloisat silmät ja hienopiirteiset ympäristön ääniä kuulostelevat korvat, ja kun se liikkuu, se näyttää hädin tuskin koskettavan maanpintaa. On vaikea uskoa, että vauhdikas tamma on jo yli kahdenkymmenen. Vaikka Sibylline itse on kova jännittämään, erityisen jännittävää kertomusta sen elämästä ei kyllä saa aikaiseksi. Tamma on oikeastaan kulkenut hevoskasvattajalta toiselle pari kertaa elämänsä aikana, ja lukuunottamatta parin vuoden ajanjaksoa nuorena hevosena, kun se kuului hetkellisesti nuorelle kilparatsastajalle, joka koetti kouluttaa ruunikosta itselleen kilpahevosta, Sibyllinen päivät ovat kuluneet siitostammana. Hevosen rungossa ja lihaskunnossa monet tiineydet ja omaehtoiseen laidunliikuntaan pohjautuva liikunta näkyvät, mutta tamma on terve kuin pukki ja viettää virkeää eläkeläistamman elämää pienen laumansa kanssa.

Belliatus (ei) on oikea katalogiorin perikuva. Siitä ei oikeastaan tiedetä muuta kuin hevosesta halutaan tiedettävän, sillä se on suuren oriaseman markkinointikoneiston ihmisten tietoisuuteen tuoma jalostusori. Belliatus esiintyi aina viimeistä piirtoaan myöten huoliteltuna kiiltokuvana, jonka käsittelijät olivat niin pesunkestäviä ammattilaisia, että jos sillä olisikin ollut omia oikkuja ja haastava luonne, ne eivät varmasti olisi tulleet näkyviin samoin tavoin kuin kokemattomammissa käsissä. Orilla oli kuitenkin valpas mutta ystävällinen yleisilme, ja kilpaurallaan se oli tasaisen varma ja tyyni suorittaja. On vaikea ellei mahdotonta löytää hevosesta kuvia tai videoita, joissa se ei esiinny korrektisti edukseen. Belliatus on ollut suosittu jalostusori, ja se on lenkki tunnetussa ja laadukkaana pidetyssä orilinjassa. Ei orin tarvitse emälinjaansakaan häpeillä, sillä tammaperhe, josta Bellevie (eie) polveutuu, on tuottanut hienoja urheiluhevosia.

Pikkunäppärä Sansaria (ee) oli kaunis kuin mikä ja liikkui keveästi, mutta oli myös luonteeltaan melko kepeästi tuulen vietävissä. Säikähteleväinen tamma ei ollut taluttajan unelma, mutta kumma kyllä se keskittyi satulan alla enimmäkseen ratsastajaansa. Oli päiviä, jolloin tamma oli rauhaton ja kiireinen ratsastaa ja saattoi säpsähdellä pieniäkin ärsykkeitä, mutta iän myötä ne päivät jäivät vähemmälle. Sansariasta tuli kätevä PSG-tason kouluratsu. Sen ratsastaja omisti hevosen itse aivan nuoresta alkaen. Satulaanlaitosta PSG-luokkien sijoituksiin saakka kestänyt yhteinen ura tuli päätökseen, kun ratsastaja sukelsi perhe-elämän timmellykseen ja ratsu vaihtoi omistajaa. Sansaria oli pari kautta nuoren ratsastajan opetusmestarina, mutta sellaiseksi se oli turhan säpäkkä, minkä nuori ratsastaja perheineen lopulta myönsi. Pian tamma vaihtoi omistajaa ja päätyi sen suvusta kiinnostuneen hevoskasvattajan talliin.

Jälkeläiset

Tarjolla jalostukseen. Sössön varsat ovat KTK-kelpoisia PKK:n kantakirjassa.
12/2018 fwb-t. Sinevan Enchanti (VIP MVA Fn, KTK-II), e. Electrizia (Fn, KTK-II)
02/2019 fwb-o. Schavadakedavra (VIP MVA Fn, KTK-II), e. Polzin Maranda (Fn, KTK-II)
03/2019 fwb-t. Sinevan Demi, e. Dancirella (Fn, KTK-II)
05/2021 trak-t. Amberwaltz Sins, e. Apricity (Fn, KTK-II)

Päiväkirja ja valmennukset

PKK:n 81. kantakirjaustilaisuus, 31.05.2018 kirjoittanut omistaja

Kantakirjaustilaisuuteen matkaaminen tuntui näppärältä ja helpolta, kun mukana oli vain yksi hevonen. Tällä kertaa Daniel Susineva johdatti trailerin ramppia ylös Electriziaa, Rosengårdeilta ostettua ruunikkoa nirppanokkaa. Tamma oli vähällä tehdä lastaustilanteesta show'n, mutta talttui nopeasti, kun sen diivailu ei herättänyt käsittelijässä kaivattuja reaktioita. Ellu puhalsi kipakasti ilmaa sieraimistaan, mutta seurasi vähäeleistä miestä ja asettui sitten paikalleen traileriin. Oli turhaa käynnistellä isompaa hevosrekkaa, vaikka Ellu varmasti olisikin pitänyt suuren auton käyttämistä vain itseään varten oikeutettuna. Diivaprinsessa.

Daniel toivoi omien ja herkkähipiäisen hevosensa hermojen vuoksi, että kantakirjaustilaisuus pysyisi kaikilta osin aikatauluissaan ja asiat sujuisivat kitkatta. Tilaisuus oli sangen pieni, sillä paikalla oli vain seitsemän hevosta. Ei ollut syytä odottaa viivytyksiä - eikä niitä tullutkaan. Ellu pääsi nopeasti arvosteltavaksi. Daniel palaisi kotiin II-palkinnolla kantakirjatun tamman kanssa. Electrizian pisterivi oli 20+18+18 = 74,7%, ja Danielin iloiseksi yllätykseksi se oli tilaisuuden jaettu ykkönen. Mies oli ollut hieman huolissaan siitä, olisiko pieni tamma liian hentoluinen ja ryhditön.

Omansa lisäksi Danielia kiinnosti erityisesti kahden muun hevosen menestys. Paikalla oli hänen oman jalostusorinsa Clarimonden tammajälkeläinen Airelle Rouge. Sen pisteet mies kuunteli tyynenä ja jos hän pettyikin kolmanteen palkintoon, sellainen ei näkynyt edes vilahduksena miehen totisilla kasvoilla.

Osallistujalistaa selattuaan Daniel oli etukäteen kiinnittänyt huomiota konsonanttisotkuun, jonka googlaamalla hän löysi sangen kiinnostavan sukutaulun. Musta trakehnerori Schwartzwaltz oli vastikään tuotu Suomeen, ja Danielia kiinnosti valtavasti, miten ori arvosteltaisiin. Sitä hän voisi kenties käyttää omille hevosilleenkin. Orin pisterivi 18+18+18 riitti 72%:iin ja KTK-II-palkintoon. Tyytyväinen Daniel nyökkäsi tuskin havaittavasti.

Yllätyksekseen Daniel kiinnostui paikan päällä toisestakin tilaisuuteen tuodusta puoliveriorista, Kontrolieren DEU:sta. Suuri ori oli vaikuttavan näköinen, ja tuomaritkin arvostivat sen aina toiselle palkinnolle saakka pisterivillä 19+16+19=72%.

Tuijoteltuaan Kontroliereniä Daniel alkoi olla varma, että sen vahvuudet antaisivat hyvän mahdollisuuden parantaa Electrizian puutteita. Tehokkuudesta tunnettu mies ei aikaillut, vaan pyysi orin omistajan yhteystiedot ollakseen myöhemmin yhteydessä astutusasioissa. Niinpä kotiinviemisinä oli kakkospalkittu siitostamma ja sille sopiva orivalinta.

Taloudellinen utopia, joulukuussa 2018 kirjoittanut omistaja

Daniel ei ollut syntynyt rikkauksiin, vaikkei voinut väittää itseään ja lapsuuttaan huono-osaiseksikaan. Mistään ei ollut varsinaisesti ollut puutetta, mutta harkitsemattomille ostoksillekaan ei ollut ollut elämässä sijaa. Hän oli kasvanut mieheksi uskoen, että jokaisen pitää luoda oma onnensa kovalla työnteolla, ja sitten hän oli voittanut runsaan tukun rahaa. Yhdessä yössä kaikki oli kääntynyt ylösalaisin – paitsi ajatusmaailma, joka ei ollut vieläkään ehtinyt sopeutua tapahtuneeseen.

Tuntui hullulta kiivetä Sössön satulaan. Musta ori oli nopeasti saanut itselleen helposti lausuttavan lempinimen, sillä virallisella nimellä sitä ei kutsuisi kukaan, eikä entisen omistajan käyttämä "Artsi" oikein sopinut sekään. Tunsihan Daniel Arto "Artsi" Laaksosen, ja epäili että niin tunsi puoli hevosmaailmaakin, eikä mielleyhtymä juoppoon raviäijään tuntunut houkuttelevalta. Niin tai näin, nyt Schwartzwaltz oli Sössö ja sellaisena se pysyi, vaikka tallityöntekijä Inna asiasta kiusoittelikin. Mikään kiusoittelu ei kuitenkaan riittänyt pilaamaan Danielin haltioitunutta ja hämmentynyttä iloa siitä, että Ellun kantakirjausreissun yhteydessä huomion kiinnittänyt hieno hevonen oli nyt hänen.

Sössö oli kuulunut taitavalle tätiratsastajalle. (Nainen itse kutsui itseään sillä nimekkeellä, ei Daniel muuten olisi rohjennut käyttää moista termiä.) Ostotarjous oli tullut sopivaan saumaan, sillä ori tuntui ratsastajalleen liian haastavalta, vaikka tällä olikin kokemusta lukuisista erilaisista hevosista, niin itse koulutetuista nuorista hevosista kuin kahdesta muusta jalostusoristakin.
"Katsos, vaikka tahdon hienoja hevosia, harrastus tämä mulle päivätyön ohessa vain on. Harrastuksen pitäisi olla mukavampaa kuin se Artsin kanssa on", oli Sössön omistaja sanonut ja tarttunut Danielin tarjoukseen niin mutkattomasti, että melkein harmitti, kun ei ollut tullut kokeilleeksi ensin hieman huokeampaa hintaa.

Mutta kannattihan laadusta maksaa, kun kerran pystyi. Danielista tuntui, että Sössöstä olisi vielä GP-radoille. Ratsun lupaavuudesta ja hienoista sukulinjoista huolimatta, ja vaikka järki kuinka sanoikin että hevonen oli joka pennin arvoinen, Daniel ei päässyt yli tunteesta, jonka rahojen siirtäminen pois omalta tililtä loi. Jotenkin sekin tuntui väärältä, kuinka helppoa hyvien hevosten ostaminen nykyään oli. Ei varmasti kestäisi kauan, ennen kuin nettifoorumit olisivat pullollaan pahansuopaa juoruilua miehestä, joka osti tiensä kotimaisen kouluratsastuksen kärkeen. Vaikeinta olisi kestää se, jos Daniel vieläpä olisi itsekin samaa mieltä kirjoitusten kanssa.

Uusi suunta, syyskuussa 2019 kirjoittanut omistaja

Ei tarvinnut kahdesti miettiä, lähtisikö Sössö Saksaan vai jäisikö se Suomeen jalostusoriksi. Hevosella oli vielä niin paljon annettavaa kilparatsuna, ettei sen unohtaminen matkasta tullut kuuloonkaan. Daniel oli sekä nauttinut että kokenut turhautumisen hetkiä nostaessaan Sössöä koulutustasolta toiselle: mustassa orissa vallitsi jonkinmoinen kauhun tasapaino laadun ja haastavan luonteen välillä. Hevosen koulutus eteni harppauksin ja se kehittyi jatkuvasti paremmaksi, mutta ihan aina sen paras vire ei osunut kilpailusuoritukseen. Daniel olisi mieluusti ollut sen sortin guru, joka olisi jo keksinyt ratkaisut ja haalinut tarvittavat työkalut Sössön kuumumisen hillitsemiseksi, mutta sellaisia ei ostettu rahalla kaupasta.

Silloin kun hevosen kanssa sujui hyvin, se tarjosi ratsastajalleen mitä parhaimman tunteen ja luottamuksen siihen, että tämä ori kyllä vielä kirjaisi nimiinsä huipputuloksia. Edes muutaman perättäisen kalliita rikkoja sisältäneen kilpailusuorituksen jälkeen Daniel ei hetkeäkään ajatellut, että kannattaisi heittää hanskat tiskiin ja lakata tavoittelemasta tähtiä. Pitäisi vain oppia ratsastamaan Sössöä paremmin ja orille sopivammalla tavalla myös kilpailuissa. Kotona asioilla oli tapana sujua, kun hevosen kuumuessa sille saattoi koska tahansa tarjota viilentelevän paussin. Ennakoiminenkin kävi sitä helpommaksi, mitä tutumpi hevonen oli.

Sössö oli listan kärkijoukoissa, kun Daniel päätti, mitkä hevosistaan hän ottaisi mukaan uuteen elämäänsä.

Tosi uusi suunta, toukokuussa 2020 kirjoittanut omistaja

Ratsastajanvaihdos ei ollut ollut osa suunnitelmaa, kun Daniel muutti Sössön kanssa Saksaan. Niin siinä kuitenkin kävi: se alkoi pian muuton jälkeen tapahtuneesta kokeilusta ja vakiintui pysyväksi ratkaisuksi. Maike Alscher tykästyi hevoseen ja hevonen Maikeen, ja mitäpä jossiteltavaa siinä sitten enää olisi ollut. Niin kovasti kuin Daniel hevosesta pitikin, Maike piti siitä enemmän ja sopi sen satulaan paremmin. Kokenut itävaltalaisratsastaja esitti hevosen edukseen kerta toisensa jälkeen. Ruotsissa Hannaby Hanami Weekillä ratsukko teki Grand Prixissä uuden ennätystuloksensa 77,857 % ja sijoittui tasokkaassa luokassa kolmanneksi. Sunnuntain Grand Prix Specialissa vaihtosarjan hajoaminen ja epäonnistunut piaffe kävivät kalliiksi, mutta lopputuloksissa ratsukko oli hyvän matkaa puolivälin yläpuolella. Siitä oli hyvä jatkaa treenejä ja kilpailukautta.

Maikella oli hyvä tatsi hevoseen. Ei ollut suurikaan yllätys, kun hän lopulta tarjosi tuohitukkua ostaakseen osuuden hevosesta itselleen. Maike tahtoi virallista sanavaltaa hevosen kilpailu- ja jalostuskäyttöön; Daniel ymmärsi ja suostui. Sössön arkisessa elämässä ei omistussuhteen myötä muuttunut mikään, mutta ainakin sen ratsastajalla oli nyt tasapuolinen asema neuvottelupöydässä, kun tehtiin hevoseen liittyviä päätöksiä.

Ulkoasu © M Layouts
Muu materiaali © Lynn (VRL-05265)
Tämä on virtuaalitalli | this is a sim-game stable | Virtuaalihevonen